IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Кондарев: Мръсният въздух е сред основните причини за ранна смъртност у нас

По програма „Околна среда“ общините могат да кандидатстват с проекти за подобряване на качеството на въздуха

11:57 | 04.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Замърсяването на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ) е сред основните причини за ранна смъртност у нас и според някои изследвания годишно по тази причина умират към 12 хил. души. Това нарежда мръсния въздух сред най-големите причинители на смъртност в страната, каза пред БНР Генади Кондарев от Сдружение "За земята".

Пунктовете за измерване не са чак толкова много. Данните трябва да се изнасят постоянно в реално време в интернет, но не всички градове го правят, коментира той.

Сдружението разработва калкулатор, чрез който хората ще могат да пресмятат замърсяването с ФПЧ в еквивалент на цигарен дим. Въздухът в София в дни със замърсяване може да се приравни на 12 – 15 цигари на ден, твърди той. 

Замърсяването с фини прахови частици е основен проблем за качеството на въздуха в страната. В дни с лоши атмосферни условия и мъгли се измерва по-голямо замърсяване, каза Емилия Стойнева от Агенцията по околна среда.

В последните няколко дни по-високи концентрации са измерени в София - над 5 пъти, завишено е замърсяването и в Шумен, Горна Оряховица, Перник и Смолян. Видин, Пловдив и Бургас са градовете с най-много превишения на средноденонощната норма за ФПЧ през 2016 г.

Причините за замърсяването са комплексни: отоплението с твърди горива през зимата и емисиите от транспорта. Проблем са също и автомобилите без катализатори. Опесъчаването на улиците през зимата, ремонтите и строителните дейности също повишават замърсяването, припомни Емилия Стойнева.

Всяка община изготвя програма за качеството на атмосферния въздух, в която трябва бъдат заложени планове и мерки.

Сега по оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 ще бъде отворена процедура за намаляване на замърсяванията с ФПЧ. Общините биха могли да кандидатстват, за да подобрят качеството на въздуха, каза експертът.

Тази мярка трябва да бъде отворена и да се подмени отоплението с твърдо гориво, настоя Кондарев. Въздухът в градовете мирише на въглища и мокри дърва, в крайните квартали на пластмаса и изгорели гуми, допълни той.

Домакинствата по думите му трябва да бъдат подпомогнати да преминат на по-ефективно отопление. Ако се сменя годишно отоплителната база на 25 хил. домакинства, за 10 г. ще постигнем значителен напредък, твърди представителят на природозащитната организация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още