IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри първия голям инфраструктурен проект по ОП „Околна среда“

Проектът на община Враца е за 136 млн. лв., всеки проект над 25 млн. евро трябва да получи одобрение от комисията

10:17 | 19.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК одобри първия голям инфраструктурен проект по ОП „Околна среда“

Европейската комисия е одобрила първия голям инфраструктурен проект по Оперативна програма „Околна среда“, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

На 17 декември с решение на комисията е одобрен за финансиране интегриран проект за водния цикъл на Враца на обща стойност 136,373 млн. лв. Безвъзмездната финансова помощ по ОП „Околна среда“ е близо 123,524 млн. лв.

Това е първият голям инфраструктурен проект на България в областта на околната среда, който е получил положителна оценка от Брюксел, се посочва в съобщението.

Съгласно регламента на ЕК всички проекти на стойност над 25 млн. евро трябва да получат одобрение от комисията, след като преминат етапа на оценка на национално ниво.

Проектът, разработен от община Враца, включва ремонт на над 150 км водоснабдителна, канализационна и колекторна мрежа в града. Дейностите включват и пълно обновяване на съществуващата пречиствателна станция на града.

Безвъзмездната финансова помощ от Кохезионния фонд на ЕС е в размер на 98,819 млн. лв., а съфинансирането, осигурено от държавния бюджет, е 24,705 млн. лв.

Срокът за усвояване на безвъзмездната помощ е до края на 2013 г. В периода на изпълнение се очаква да бъдат разкрити 520 работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още