fallback

Брюксел поставя спънки пред реализацията на "Южен поток"

Двустранните споразумения по проекта противоречат на европейското право, коментира високопоставен чиновник в Европейската комисия

08:05 | 05.12.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Двустранните споразумения за изграждането на „Южен поток” – между Русия и България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия, са в нарушение на европейското законодателство и трябва да бъдат предоговорени.

Това коментира Клаус-Дитер Борхард, директор за енергийните пазари в Европейската комисия, цитиран от европейското издание EuroActiv. Изявлението е направено по време на среща в Европейския парламент, на която са присъствали руския зам.-министър на енергетиката Анатоли Янковски, директорът, отговарящ за износа на „Газпром” Александър Медведев и сръбския енергиен министър Зорана Михайлович.

„Комисията е разгледала междуправителствените споразумения и е стигнала до заключението, че нито едно от тях не е в съзвучие със законодателството на ЕС”, е коментирал Борхард. По негови думи и енергийният комисар Гюнтер Йотингер е изпратил писмо до енергийния министър на Русия Александър Новак, в което е обяснил ситуацията около „Южен поток”.

Три са основните нарушения на проекта – собствеността на мрежата, дискриминационен достъп до мрежата и тарифната структура.

Според договорките „Газпром” ще бъде едновременно и доставчик на природния газ, и собственик на газопровода, което е в нарушение на европейското законодателство, обяснява още Борхард. Руската компания ще има и ексклузивни права на единствен доставчик по тръбите, опасяват се още от ЕК и допълват, че тарифната структура се нуждае от прецизиране.

Но дори и договорите да бъдат предоговорени успешно, синхронизацията между проекта и ЕК ще отнеме време. „Не месеци, може би две години”, коментира още чиновникът.

Припомняме, че на 4 ноември беше направена първата заварка на тръбопровода на територията на България – край монтанското село Ресово. Тогава у нас беше шефът на „Газпром” Алексей Милер, с когото българското правителство до последно преговаряше по условията на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
fallback