IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Популярните туристически дестинации в Европа се борят със свръхпосещаемостта

Местните администрации се насочват към по-нестандартни методи, вместо да ограничават директно броя на туристите

10:51 | 12.03.18 г. 2
<p>
	По време на летния фестивал, който се провежда през юли, улиците на стария град в Дубровник изглеждат така.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

По време на летния фестивал, който се провежда през юли, улиците на стария град в Дубровник изглеждат така. Снимка: Архив Ройтерс

Венеция също състави нови правила, според които големите круизни кораби ще трябва да акостират на индустриалното пристанище на Маргера, вместо да се приближават до площад "Сан Марко".

Някои туристически компании също играят роля в борбата срещу свръхпосещаемостта. Ctrip, най-голямата онлайн туристическа агенция в Китай, използва данни, за да предвиди кои дестинации могат да бъдат пренаселени и скъпи. Тя предлага на своите клиенти алтернативи, които обикновено са в периоди на по-малко търсене.

"Потребителите харесват това, защото получават най-добрата стойност от пътуването си. На авиокомпаниите това също им допада, защото могат да си разпределят по-добре пасажерите и не работят със свръхкапацитет“, пояснява Джейн Джи Сун, изпълнителен директор на компанията.

Airbnb, критикуван за влиянието си върху местните жилища в популярни туристически градове, пък предлага на такива места и селски имоти, често в райони, където няма хотели.

„Туризмът ще расте, а чрез разпространението му върху по-голяма площ може да сведе до минимум негативното въздействие", посочва съоснователят и главен изпълнителен директор Нейтън Блечарчич в интервю.

Световната организация по туризма работи с университетите по проблема със свръхпосещаемостта от туристи. Организацията планира да публикува препоръки след няколко месеца относно начина, по който дестинациите могат да се справят с прекомерните потоци от хора. „Има нужда от баланс между растеж, устойчивост и популяризиране на дестинациите", казва главният й секретар Зураб Пололикашвили.

Глория Гевара, президент и главен изпълнителен директор на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC), допълва, че дестинациите трябва да планират в дългосрочен план и да създадат инфраструктура, която да им позволява да насочват туристическите потоци, за да се стимулират местните икономики и да не се стига до претоварване на „горещите“ точки.

"В крайна сметка туризмът създава работни места, създава благополучие и намалява бедността. Ползите обаче трябва да бъдат за всички", казва тя.

WTTC и консултантската компания McKinsey планират да работят с шест града, за да изпробват различни тактики за борба с пренаселеността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
ratten
преди 6 години
явно и друг го предпочита така. но иска да е анонимен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
ratten
преди 6 години
рижавите го предпочитат точно твърд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още