IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобиха нов туроператор фантом

Санкционираната фирма се казва „Мисис Интернешънъл“ и предлага почивки в Дубай, Йордания, Гърция, Турция, о. Бали и др.

11:49 | 20.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Глобиха нов туроператор фантом

Комисията за защита на потребителите (КЗП) глоби фирма „Мисис Интернешънъл” ООД и затвори временно офиса й в София, съобщиха от КЗП.

Компанията предлага екскурзии в чужбина, без да има регистрация като туроператор. В подвеждаща информация на сайта си търговецът твърди, че притежава лиценз за тази дейност под номер 04721, но КЗП предупреждава, че той е невалиден.

Потребителите, които ползват нерегистриран туроператор, поемат риск да бъдат ощетени заради частично или пълно неизпълнение на договорената услуга.

Законът за туризма забранява сключването на договори от страна на хотелиери с нерегистрирани туроператори.

От комисията уточниха за Investor.bg, че предвидените от закона максимални глоби за нелоялна търговска практика са между 10 хил. и 25 хил. лв. Санкцията за конкретния случай не беше уточнена.

На въпрос за други засечени нерегистрирани туроператори от КЗП отговориха, че нямат информация за такива през тази година, но припомниха за случая на Ретур – агенцията, която през 2009 остави излъгани български туристи в Турция.

Проверка на Investor.bg показа, че и в момента Ретур продължава да няма регистрация и предлага туристически услуги чрез сайта си, като сред топ офертите й са почивки в Созопол, Албена, Девин и др.

Туроператорите фантоми, освен екскурзии в страната, при които е по-лесно потребителят да успее да не вгорчи изцяло отпуската си при евентуален проблем, често предлагат пътувания и до екзотични дестинации на атрактивни цени. „Мисис Интернешънъл” примамва клиенти с оферти за почивка в Дубай, Йордания, Гърция, Турция, о. Бали и др.

Към 4 август 2010 г. регистрираните туроператори и туристически агенти у нас са над 2 хил. Регистърът е публичен и може да бъде намерен на сайта на Държавната агенция по туризъм. В него всеки може да направи справка дали съответната фирма има право да извършва посредническа дейност, или не.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още