IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петчленен състав на ВАС намали глобите за картел на производители на олио

Съдът намали глобите до общо 893 хил. лв. от първоначално наложените от КЗК близо 2 млн. лв.

15:26 | 14.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Петчленен състав на ВАС намали глобите за картел на производители на олио

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди окончателно решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от декември 2007 г., с което се налагат санкции за общо 893 хил. лв. на 13 производители на слънчогледово олио в страната за пряко или косвено определяне на цени или други търговски условия, съобщиха от КЗК.

Съдът е потвърдил санкции от 150 хил. лв. за „Калиакра“ АД, 40 хил. лв. за „Роса“ АД, 150 хил. за „Бисер Олива”, 50 хил. лв. за „Звезда“ АД, 10 хил. лв. за „Крис Ойл 97“ ЕООД, 50 хил. лв. за „Олива” АД, 40 хил. лв. за „Гайтек Олива” ООД, 50 хил. лв. за „Плиска” ООД, 33 хил. лв. за „Нива” АД, 50 хил. лв. за „Ню Ойл” АД, 150 хил. лв. за „Папас-Олио” АД, 40 хил. лв. за „Златна Тракия” АД, 75 хил. лв. за „Зърнени храни България” АД (правоприемник на „Слънчеви лъчи България” АД), както и 5 хил. лв. за Съюза на производителите на растителни масла и маслопродукти в България.

Потвърдените от съда санкции обаче са по-ниски от първоначално определените от комисията, които бяха за общо близо 2 млн. лв. В съобщението не се уточнява причината за намаляване на глобите.

Съдът е преценил, че от съдържанието на събраните при проверката на КЗК протоколи се вижда, че е имало постигнато съгласие между фирмите, които са преки конкуренти на пазара на слънчогледово олио, относно ценовия диапазон при изкупуване на основната за производството им суровина, което само по себе си показва неправомерно координиране на стопанското им поведение.

Забранените споразумения и решения могат да бъдат под всякаква форма – писмени или устни, подписани или неподписани, започнал процес на преддоговорни преговори, уговорки между конкуренти, които по принцип не са задължителни и др., се подчертава в решението на съда. Независимо от формата на дадено решение или споразумение, след като то отразява общата воля на участващите в него лица да се съблюдава определено пазарно поведение, какъвто е конкретният случай, въпросното споразумение представлява нарушение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК).

Самото обсъждане на изкупните цени на слънчогледовото семе и уговарянето на ценови праг за 2006 г. и 2007 г. е неправомерно съгласно правилата за конкуренцията, без значение дали е повлияло реално и обективно на естествените пазарни механизми.

Освен това ВАС счита, че комисията правилно и обосновано е приела, че събирането на чувствителна търговска информация от страна на Съюза на производителите на растителни масла и маслопродукти представлява поведение, което попада в обхвата на общата забрана по ЗЗК, тъй като може да доведе до ограничаване, нарушаване или предотвратяване на конкуренцията на съответния пазар.

Въз основа на влязлото в сила решение на КЗК, всички физически и юридически лица, на които са причинени вреди, дори когато нарушението не е било насочено директно срещу тях, имат право да подадат искове за обезщетение по реда на Гражданския процесуален кодекс.

Свързани компании:

Зърнени Храни България АД(ZHBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
BGold
преди 13 години
пак са взели пари май
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още