IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Промените в Закона за местните данъци и такси влошават бизнес средата

Работодателите са изпратили позицията си до финансовия министър Симеон Дянков

15:25 | 10.11.10 г.
БСК: Промените в Закона за местните данъци и такси влошават бизнес средата

Предлаганите промени в Закона за местните данъци и такси ще се отразят неблагоприятно върху бизнес климата и инвестиционната активност. Това се казва в позиция на Българската стопанска камара (БСК), изпратена до вицепремиера и председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество Симеон Дянков.

В позицията се обръща внимание върху няколко ключови проблема. С промените се въвеждат два нови данъка – данък за туристическите услуги и т.нар. данък „лукс”, което е в противоречие с декларираните намерения на правителството за запазване нивото на облагане.

Новият туристически данък по същество е нов имуществен данък, а не такса, обвързана с приходите от дейността. Според БСК чрез новата мярка ще се изземе приходът за съответния туристически сезон, особено в обекти със сезонно или слабо натоварване, при които не се постига висока заетост на легловата база.

Увеличава се с 80% данък „сгради”, което кумулативно се отразява и върху таксата за битови отпадъци. БСК припомня, че заедно с нарасналите през миналата година данъчни оценки върху активите, сериозно се увеличава данъчната тежест за бизнеса.

Не са отразени отдавна предлаганите от БСК промени в начина на определяне на таксата за битови отпадъци, която до момента се базира на материалните активи на фирмите.

БСК настоява определянето на такса „смет” да не става на база активите на фирмите, а да се приложи европейският принцип „замърсителят плаща”. Тази практика е в противоречие с международните правни норми.

Продължава дискриминационното отношение спрямо бизнеса чрез въвеждането на различни размери на таксите спрямо тези за гражданите за една и съща услуга, което е в противоречие с българското и международното законодателство.

БСК припомня, че таксите са „цена за услуга” и не може за една и съща услуга различните потребители да плащат различни такси. От камарата настояват да бъде въведена единна основа за определяне на таксата за битови отпадъци - само на база количество генерирани отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още