fallback

Борислав Богоев заповяда да няма отстъпки по застраховка Гражданска отговорност

Забранява се застрахователите да плащат на брокерите и агентите възнаграждения под каквато и да е форма, включително за рекламни услуги, консултации и други

10:17 | 07.12.10 г. 15

Брокери и агенти да не предоставят отстъпки по застраховка Гражданска отговорност на МПС, гласи заповед на Борислав Богоев, заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление Застрахователен надзор.

Справка на Investor.bg в интернет показа, че отстъпки все още има, но те са в рамките на 1%, а не както допреди месец - в размер на около 10%.

От заповедта не става ясно, дали ще бъдат отнемани лицензи на брокери и спирани правата на агенти, които не спазват наредбата на КФН и вчерашната заповед на Борислав Богоев.

Основание за отнемане на лиценза може да бъде чл. 163 ал. 6 от Кодекса за застраховане, който казва, че лиценз на брокер може да бъде отнет "когато е извършил груби или системни нарушения на този кодекс или на актовете по прилагането му или други съществени нарушения на закона, установени с влязъл в сила акт".

По време на Клуб Investor.bg от 26 октомври тази година, Борислав Богоев заяви, че 90% от брокерите са с нарушения на Кодекса за застраховане и че контролът над тях ще бъде засилен.

В същата заповед се забранява на застрахователите да плащат на брокерите и агентите възнаграждения под каквато и да е форма, включително за рекламни услуги, консултации и други.

Опасенията са, че след като КФН успя да намали комисионите за брокерите и агенти, може би някои посредници получават скрита комисионна под други основания.

"Целта е да се прекратят порочните практики за неоправдано намаляване на премията, което застрашава финансовата стабилност на пазара по задължителната застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите и свързаното с това накърняване правата и интересите, както на лицата, претърпели имуществени и неимуществени вреди в резултат от пътнотранспортни произшествия, така и на лицата, добросъвестно сключили задължителната застраховка", се казва в съобщение на КФН.

Със Заповед № 330 издадена от Борислав Богоев, се регламентира, че при разсрочено плащане на премията по „Гражданска отговорност”, размерът на вноските трябва да съответства на периода на покритие на застрахователния договор и плащането на всяка разсрочена вноска трябва да бъде в началото на периода, за който тя се отнася.

Целта на заповедта е да се прекрати недобросъвестно моделиране на застрахователните тарифи, чрез което се залага нарушаване на правилата и цялата дължима премия не се събира. Заповедта е превантивна мярка, насочена към запазване на прозрачността и предсказуемостта на пазара и своевременно предпазваща застрахователи от възможни вредни последици, както за самите тях, така и за потребителите на техните услуги.

Свързани компании:

ЗД Евроинс АД(5IC)

ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп АД(4BI)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:24 | 09.09.22 г.
fallback