IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христина Христова: 2010 г. беше година без реформи

Според нея за първи път в нашата законодателна история се прехвърлят отговорности на следващи правителства

13:08 | 27.12.10 г.
Христина Христова: 2010 г. беше година без реформи

2010 г. беше година без реформи. Това най-много ни плашеше и не искахме да се случи. Това каза лидерът на НДСВ Христина Христова в интервю за БТА.

“В сферата на здравеопазването например се смениха трима министри, а е известно, че на един министър са му необходими поне 6 месеца, за да навлезе в работата си. Така и не стартира нова концепция, не се направи здравната карта, няма яснота за малките болници. Не стартира и пенсионна реформа, коментира Христова.

Според нея за първи път в нашата законодателна история се прехвърлят отговорности на следващи правителства след 10 и повече години - за 2021, за 2032 г., като се вменява това в закон.

Коректното е да се направи стратегия за тези години, като се посочи виждането на сегашното правителство. Така кабинетът не само, че не започна никакви действия, но и вмени отговорности на бъдещи управления.

По думите й с пенсионната реформа са направени три неща, две от които негативни – повишаването на осигурителната тежест и национализирането на 100 милиона лева от професионалните пенсионни схеми за фискални цели.

„В средното образование не се случи нищо, а във висшето и в науката се чува само за големи рестрикции, но не и за политика“, допълва Христова.

„Опасявам се, че и в края на 2011 г. ще бъдем неудовлетворени по същия начин, защото тогава ще трябва да се направят реформите за две години и половина. В една изборна година обаче това едва ли ще се случи“, смята лидерът на НДСВ.

Отива си една скандална година, а следващата ще мине под знака на изборния страх, обобщава Христова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още