IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прехвърляме до 20 дни от платения си отпуск за следващата година

Неизползваният отпуск за 2010 г. ще може да се ползва до края на 2012 г., прие парламентът на първо четене

11:52 | 27.01.11 г.
Прехвърляме до 20 дни от платения си отпуск за следващата година

Работникът ще може да прехвърля до 20 дни от платения си годишен отпуск за следващата календарна година, гласува на първо четене парламентът с приемането на предложените от ГЕРБ промени в Кодекса на труда, съобщава БТА.

По писмено искане на работника или служителя и със съгласието на работодателя ползването на част от платения годишен отпуск в размер не повече от 10 работни дни ще може да се отложи за следващата календарна година. Отлагане на още 10 дни може да бъде разрешено по производствени причини.

Неизползваният платен годишен отпуск за 2010 г. ще може да се ползва до 31 декември 2012 г., прие още парламентът.

До 31 декември на предходната календарна година работодателят се задължава да утвърди график за ползването на платения годишен отпуск за следващата календарна година, след консултации с представителите на синдикалните организации и представителите на работниците и служителите, предвиждат приетите на първо четене изменения, предложени от ГЕРБ. Изключение се прави за настоящата година, за която се предлага графикът да бъде готов до 31 март 2011 г.

За да се гарантира навременното ползване на отпуска в случай на бездействие от страна на работника или служителя, се урежда правото на работодателя да предостави едностранно отпуск, без да е необходимо да изчаква да изтекат 5 работни дни след определената в графика начална дата за ползване.

От Коалиция за България и ДПС са против предложението на ГЕРБ. Според тях неизползваният за 2010 г. отпуск трябва да се ползва като този до 2009 г., т.е. безсрочно, когато работникът и служителят пожелае, освен това те смятат, че отпускът от 2010 г. не може да бъде подвластен на давността.

Ключови обаче остават въпросите за давностния срок за ползване на отпуска за 2010 г., както и възможността за гъвкаво прилагане на графиците.

От Синята коалиция предлагат в наредбата за работното време, да бъде заложен гъвкав механизъм за изпълнението на предварителните графици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още