IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тотю Младенов: Отпуските за 2010 ще могат да се ползват и догодина

През 2011 работодателите трябва да изготвят графици за ползването на отпуските, включително и от тази година, е заявил социалният министър

19:09 | 28.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Тотю Младенов: Отпуските за 2010 ще могат да се ползват и догодина

"Няма никаква драма, хората да бъдат спокойни. Тези работници и служители, които не са успели да си вземат цялата отпуска, която им се полага за тази година, ще имат възможност да го направят през следващата година”, е заявил в Асеновград министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, предава БНР.

„Ще се направи лека промяна в преходните разпоредби на Кодекса на труда. Още веднага след Нова година, аз съм говорил с народните представители за това, за да няма различни тълкувания по този въпрос”, е посочил Младенов.

„От първи януари следващата година всички работодатели и с работниците и служителите трябва да направят графици за ползването на годишните отпуски, които се полагат на работниците и на служителите за следващата година и тези работници и служители, които не са имали възможност да си използват цялата отпуска за тази година, ще ползват по тези графици и за следващата година", е обяснил той.

По-рано днес заместник-председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Светлана Ангелова каза, че още в първия работен ден на Народното събрание след Нова година ще се внесе предложение за изменение на закона.

По думите й законопроектът ще регламентира възможност за ползване на отпуската от 2010 година през следващата година. А след 2011 година забраната за пренасяне на полагаема отпуска ще влезе напълно в сила.

Объркването идва от различното тълкуване на новите разпоредби в Кодекса на труда след решението на Конституционния съд (КС), което влезе в сила на 23 ноември. Тогава КС обяви за противоконституционен текстът, според който трябваше натрупаните отпуски до 2010 г. да могат да се ползват само до края на 2011 г.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира по-рано днес пред bTV, че отпуски не могат да бъдат загубени. „Препоръчвам на работодателите да слушат нашето мнение, защото то е в тяхна полза, в полза на хората и в полза на закона“, каза още Димитров.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още