IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лято 2011 ще донесе раздвижване на туристическия сектор у нас

Дубай е дестинацията, която най-много ще спечели от кризите в Близкия изток и Япония, твърдят експерти от бранша

11:37 | 22.03.11 г.
Лято 2011 ще донесе раздвижване на туристическия сектор у нас

След размириците в Близкия Изток и след трагедията в Япония, очакваме основният поток от туристи да се пренасочи главно към три дестинации – Турция, Гърция и България. Египет определено загуби своята актуалност и е нормално туристите да се отправят към други места за отдих. Основната причина изборът да падне точно на тези три държави ще бъде това, че масовият турист ще предпочете да замести египетските курорти с такива, които са в същия ценови сегмент. А към тях спада и България.

Това заявиха за Investor.bg от ръководството на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА).

Пренасочване на туристите – накъде?

Според експертите от туристическия бранш традиционни ваканционни страни като Испания и Португалия също ще бъдат търсени, но те остават в по-висока категория и съответно - в по-висок ценови клас. Поради тези причини туроператорите разчитат, че това лято ще има сериозен ръст на туристите към Балканския регион, в това число и в България. За платежоспособните туристи, които са склонни да похарчат пари за почивка от по-висока категория хитови остават островите - Малдиви, Сейшели, Куба, Доминикана.

Ръст на ранните записвания

Данните на консултантите от туристическия бизнес за ръста на чуждите туристи варира от 10 до 25 на сто, като специално за България, основният ръст ще дойде от увеличените ранни записвания на руски и германски туристи.

По данни на БАТА ранните записвания на промоционални цени у нас засега вървят добре и не може да се говори за тяхното отпадане. Новото обаче ще е, че тази година ранните записвания ще бъдат до 30 март без да се удължава срокът, защото интересът на туристите е много голям. От БАТА признаха, че действително има хотели, които са спрели ранните записвания, но те са пренебрежимо малко и в този смисъл не може да се говори за подобна тенденция. Тъкмо обратното – очакванията са са увеличаване на ранните записвания, защото хората се опасяват, че ще изпуснат намаленията и искат да подсигурят лятната си почивка, обясниха туроператори.

Несигурната глобална обстановка

Пазарът на туристически услуги е много непредвидим в момента, заради събитията в Египет, Япония и заради икономическата криза като цяло, коментират консултанти от бранша. Те припомнят, че в края на миналата година имаше сериозно затишие на пазара, но от началото на тази година интересът на българските туристи към пътувания зад граница рязко е нараснал.

Двете основни дестинации, които са предпочитани за пътувания от българите са Египет и Дубай. Но след събитията в Египет хитова дестинация остава Дубай. Българските туропеартори регистрираха ръст в пътуванията от началото на годината и нестихващ интерес към Дубай, обясниха от асоциацията на туроператорите. Дубай е дестинацията, която най-много ще спечели от кризите в Египет и Япония, тъй като това е страна, която на практика предлага всичко за всеки, но в същото време остава висока категория.

Кой ще харчи за почивка у нас?

Според заместник-министъра на икономиката Иво Маринов очакваният ръст на туристите, които ще почиват в България през лятото, ще се дължи на пазари като Германия, Русия и скандинавските страни. „Там хората вече имат повече средства и възнамеряват да ги използват основно за пътуване“, каза за Investor.bg заместник-министърът.

Според него напрежението в Египет има влияние върху българския туристически пазар, но не в особено голяма степен. „Египет е целогодишна дестинация, много туристи ходят там заради културния туризъм, така че не ни е пряк конкурент“. Като продукт Тунис ни е много по-голям конкурент, отколкото Египет, твърди Иво Маринов.

Ваканция близо до дома

Традиционно българският турист търси добро качество за ниска цена и тази година няма да прави изключение, според експертите от бранша. Те допълват, че местата, където ще почиват българите и това лято остават непроменени. Това са родното черноморие, Гърция и Турция. Причините, които се изтъкват са две – по-ниската ценова категория и близостта до дома.

Мнението на туроператорите е, че специално за лято 2011основната тенденция ще бъде локализиране на интересите за почивка. През новия летен сезон туристите ще почиват възможно най-близо до дома си, заради опасения от катаклизми и размирици в далечни дестинации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още