fallback

Трайков: БЕХ не е одобрил споразумението за АЕЦ Белене

В момента юристи на министерството анализират доколко и как подписаното ангажира България, каза министърът

13:14 | 06.04.11 г. 6

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви пред журналисти в Министерския съвет, че решение за АЕЦ "Белене" трябва да има след "изчистването" на всички открити въпроси, съобщи БТА.

"Трябва да е ясно в каква ситуация сме. Очевидно има излизане от мандата, има подписан документ. Моето категорично становище, което ще отстоявам независимо от това какво е подписано е, че решение за АЕЦ "Белене" трябва да има след "изчистването" на абсолютно всички открити въпроси - и за сигурността, и за цената, която произлиза от евентуално нови изисквания за сигурността. В отговор на въпрос дали това е възможно след вчерашното подписване на допълнение 12 към договора за АЕЦ "Белене", министърът каза, че е възможно.

В момента юристи на министерството анализират доколко и как подписаното ангажира България, каза министърът.

В отговор на въпрос дали подписаното не означава, че със сигурност ще строим централата, министърът каза "така или иначе не означава, защото дори и Допълнение 12 изисква до 1 юни страните да парафират окончателния договор, но не казва какво ще се случи, ако страните не се разберат за договора".

В отговор на въпрос дали е вярна информацията, че директорът на НЕК Красимир Първанов е имал мандат от БЕХ да подпише споразумението, министърът каза, че има решение на съвета на директорите на НЕК от 31 март, в което се дава разрешение на директора на подпише допълнение 12 след разрешение от БЕХ. Такова разрешение няма, въпреки това директорът е подписал документа.

Отделно от това, че изрично му забраних да подписва този документ и от това, че допълнение 12 очевидно противоречи на меморандума, защото той е за три месеца, а допълнението е за два с краен срок, в който страните трябва да се договорят по окончателния договор и което очевидно противоречи на политическия мандат, даден от премиера за тримесечен мораториум, каза Трайков. БЕХ не е одобрил споразумението, допълни министърът.

В отговор на въпрос дали са му известни мотивите на Първанов да подпише документите, министърът заяви, че "не се е задълбочил в душевните му мотиви". Смятам, че органите, които имат задача да изясняват и да поддържат законността в страната, ще имат конкретни и добре обосновани въпроси, допълни министърът.

Попитан какво би се случило при отрицателно становище на ЕК за проекта при новите обстоятелства, министърът заяви, че във всяка държава окончателните решения за изграждане на ядрени мощности се взимат от съответния орган за ядрено регулиране, в случая Агенцията за ядрено регулиране.

Юридически е възможно изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов да подпише документи по проекта "Белене", коментира междувременно народният представител от Коалиция за България и бивш министър на икономиката Петър Димитров. Според Димитров директорът има правомощията и носи отговорност като шеф на НЕК. Друг е въпросът, че този, който го е назначил, би трябвало да бъде сигурен в неговите действия, добави депутатът.

Очаква се Трайчо Трайков да докладва в парламента какво се случва около проекта „Белене“, след като опозицията поиска неговото изслушване и това на премиера. След заседанието на кабинета в отговор на въпрос той заяви, че не е подавал оставка. По-късно се очаква енергийният министър да отлети за Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
fallback