IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община ще търси отговорност от директорите на 16 дружества

Причината е в неефективното управление на фирмите през 2010 г., се посочва в доклад, който ще бъде гласуван на утрешното заседание на местния парламент

16:45 | 21.06.11 г.
Столична община ще търси отговорност от директорите на 16 дружества

Ръководствата на 16 общински дружества в София да не бъдат освободени от отговорност за управлението на фирмите през миналата година. Това се предлага с доклад на Столичната община, който ще бъде гласуван на предстоящото заседание на общинския съвет в четвъртък, предаде БТА.

Заради неприключили прокурорски проверки на две от общинските дружества се иска общинарите да приемат годишните им финансови отчети, без да се освобождават от отговорност членовете на директорските бордове. Мярката важи за "Първа САГБАЛ - Св. София" и "ДКЦ 7 - София" ЕООД.

Ще се търси отговорност и от бившите управители на "ДКЦ 13 - София" ЕООД и "ДКЦ 12 - София" ЕООД.

Отчетът на "Топлофикация-София" ЕАД не е заверен от експерт-счетоводител, затова се предлага да не бъде приет до окончателното му одобрение. Ще се иска също членовете на съвета на директорите, които са управлявали дружеството до 22 декември 2010 г., да не бъдат освободени от отговорност.

Директорските бордове на "Софийски имоти" ЕАД и "Галатея - 2002" ЕАД също се предлага да не бъдат освободени от отговорност поради неспазване на изисквания, посочени за изпълнение при редовни проверки през годината. Заверените им финансови отчети обаче ще бъдат приети.

Заверените съгласно Търговския закон отчети на "Озеленяване" ЕАД и на "Столичен автотранспорт" ЕАД се предлага да бъдат приети, но ще се търси отговорност от членовете на съвета на директорите, докато не приключат прокурорските проверки в двете дружества, е записано в доклада.

Лоша оценка за работата се дава и на ръководителите на "ДКЦ 10 - София" ЕООД, "ДКЦ 29 - София" ЕООД и "ДКЦ 30 - София" ЕООД. Освен че ще се търси отговорност от управителите, с доклада се препоръчва и смяната на шефовете на ДКЦ 10 и ДКЦ 30. В доклада са посочени препоръки за търсене на отговорност и от други управители на общински фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още