IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властта ще увеличава пенсиите според възможностите на бюджета

Финансовият министър защити повишаването на вдовишките добавки

10:40 | 01.07.11 г.
Властта ще увеличава пенсиите според възможностите на бюджета

"Всички пенсии ще бъдат повишени пропорционално, но това ще стане когато има пари  за общото увеличение. Не можем да коригираме само минималните пенсии, защото това ще доведе до неравнопоставеност спрямо останалите възрастни хора". Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков в интервю пред Нова телевизия.

Той поясни, че вдигането само на минималната пенсия би означавало дискриминация спрямо тези, които получават по-високи пенсии. В един момент може да се окаже, че те взимат по-малко пари от хората с минимална пенсия.

Симеон Дянков защити и решението на правителството да повиши вдовишките добавки до 26,5% от пенсията на починалия съпруг. „Ако бяхме казали, че увеличаваме само половината от вдовишките добавки, това също е дискриминация“, коментира финансовият министър.

На 5 юли 2011 г. ще се състои заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще се обсъди пакет от мерки за повишаване доходите на пенсионерите, по предложение на синдикатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още