fallback

Животновъди от Родопите се обявиха против категоризирането на фермите

Производителите настояват през 2012 г. да продължи изкупуването на мляко от стопанствата, които покриват стандартите за хигиена

17:37 | 11.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Известното с уникалните си качества родопско мляко ще изчезне, ако от 2012 г. за животновъдите в планинския регион влезе в сила изискването на пазара да не се допуска мляко, произведено във ферми втора и трета категория. За това сигнализират от Националното сдружение "Планинско мляко"- Смолян, съобщи БТА.

Поне 50 хиляди кравеферми ще бъдат затворени в края на 2011 г., тъй като производството им не отговаря на хигиенните изисквания на Евросъюза за брой микроорганизми в млякото.

Затова в отворено писмо до различни държавни институции фермери от Родопите настояват да продължи изкупуването на продукция от стопанствата, които отговарят на изискванията за качество на млякото и за хуманното отношение към животните. От "Планинско мляко" намират за необосновано категоризирането на фермите по показатели, свързани с изисквия за подходящ сграден фонд.

Над 6 хиляди стопанства с по няколко крави в Смолянска област ще бъдат лишени от право да продават млякото след изтичането в края на годината на поредния гратисен срок за преобразуване на фермите от втора и трета категория, твърдят от животновъдното сдружение. На част от тези фермери вече се връчват писма с предупреждението, че тяхната продукция ще се изкупува до края на 2011 г., което създава изключително напрежение сред фермерските семейства, пише в отвореното писмо.

Млекопроизводителите предлагат да се въведат специфични изисквания за фермите в планинския регион и да се включи породата "Българско родопско говедо" в категорията изчезващи или застрашени от изчезване животни.

Родопите са място за производство на екологично чисти и висококачествени млечни продукти, се посочва в отвореното писмо на "Планинско мляко".

Междувременно от Държавен фонд "Земеделие" съобщиха, че в областните дирекции са приели 6 600 заявления за подпомагане по схемата de minimis - субсидии за изхранване на животните. Кандидатстването по схемата продължава до 15 юли 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:07 | 11.09.22 г.
fallback