IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животновъди от Родопите се обявиха против категоризирането на фермите

Производителите настояват през 2012 г. да продължи изкупуването на мляко от стопанствата, които покриват стандартите за хигиена

17:37 | 11.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Животновъди от Родопите се обявиха против категоризирането на фермите

Известното с уникалните си качества родопско мляко ще изчезне, ако от 2012 г. за животновъдите в планинския регион влезе в сила изискването на пазара да не се допуска мляко, произведено във ферми втора и трета категория. За това сигнализират от Националното сдружение "Планинско мляко"- Смолян, съобщи БТА.

Поне 50 хиляди кравеферми ще бъдат затворени в края на 2011 г., тъй като производството им не отговаря на хигиенните изисквания на Евросъюза за брой микроорганизми в млякото.

Затова в отворено писмо до различни държавни институции фермери от Родопите настояват да продължи изкупуването на продукция от стопанствата, които отговарят на изискванията за качество на млякото и за хуманното отношение към животните. От "Планинско мляко" намират за необосновано категоризирането на фермите по показатели, свързани с изисквия за подходящ сграден фонд.

Над 6 хиляди стопанства с по няколко крави в Смолянска област ще бъдат лишени от право да продават млякото след изтичането в края на годината на поредния гратисен срок за преобразуване на фермите от втора и трета категория, твърдят от животновъдното сдружение. На част от тези фермери вече се връчват писма с предупреждението, че тяхната продукция ще се изкупува до края на 2011 г., което създава изключително напрежение сред фермерските семейства, пише в отвореното писмо.

Млекопроизводителите предлагат да се въведат специфични изисквания за фермите в планинския регион и да се включи породата "Българско родопско говедо" в категорията изчезващи или застрашени от изчезване животни.

Родопите са място за производство на екологично чисти и висококачествени млечни продукти, се посочва в отвореното писмо на "Планинско мляко".

Междувременно от Държавен фонд "Земеделие" съобщиха, че в областните дирекции са приели 6 600 заявления за подпомагане по схемата de minimis - субсидии за изхранване на животните. Кандидатстването по схемата продължава до 15 юли 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още