IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започват масирани проверки във фермите за производство на краве мляко

Целта е производителите да получат предписания за мерките, които трябва да предприемат, за да покрият евростандартите за хигиена

10:24 | 23.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Започват масирани проверки във фермите за производство на краве мляко

Във фермите за производство на краве мляко, които са втора и трета група и не покриват европейските изисквания за сгради, техника и хигиена, започват масирани проверки. Инспекторите от областните дирекции по безопасност на храните ще правят консултации на място и ще връчват предписания на фермерите, съобщиха от земеделското министерство.

Целта е да се разяснят необходимите мерки, които трябва да се предприемат от страна на фермерите за преминаването на фермите в първа група (в която е производството на мляко с най-високо качество). Официалните ветеринарни лекари ще съставят протоколи и ще връчват предписания със срокове за отстраняване на констатираните несъответствия.

В началото на февруари стана ясно, че до края на годината 86 хил. ферми трябва да покрият хигиенните изисквания на Европейския съюз. В противен случай те ще бъдат затворени и няма да могат да продават мляко. Към момента на европейските изисквания отговарят едва 3000 ферми.

Днес земеделският министър Мирослав Найденов призна в ефира на Нова телевизия, че има неравнопоставеност при субсидиите, които получават зърнопроизводителите и животновъдите, тъй като в договора ни за присъединяване към ЕС е заложен принципът да се плаща на площ. Така зърнопроизводителите получават повече средства – в момента им се полагат 28 лева на декар субсидии за площ, от които 18 лева на декар европейски средства и 10 лева на декар от бюджета.

Като пример министърът посочи, че на фирма, която обработва над 1 млн. декара земя, й се полагат 30 млн. лв. субсидия.

Останалите сектори - животновъди, зеленчукопроизводители, пчелари и други могат да бъдат допълнително подомагани с националните доплащания, разясни Найденов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още