IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските градинари искат над 5 млн. лв. компенсации заради Ешерихия коли

Еврокомисията очаква от нашите производители програми за промоции на вътрешния пазар и в трети страни

15:10 | 19.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сериозен спад на продажбите отчетоха собствениците на оранжерии в Европа, след като потребители намалиха драстично консумацията на зеленчуци. Снимка: Ройтерс</p>

Сериозен спад на продажбите отчетоха собствениците на оранжерии в Европа, след като потребители намалиха драстично консумацията на зеленчуци. Снимка: Ройтерс

Над 5 млн. лв. са щетите за българските зеленчукопроизводители, пострадали от кризата с разпространението на опасния щам на бактерията Ешерихия коли в Европейския съюз. Държавен фонд „Земеделие“ е изпратил в Европейската комисия списъка с хората, които са обявили щетите си заради намалялото потребление на зеленчуци, съобщиха от ведомстовото.

Стопаните ще бъдат компенсирани в две направления. Първото се прилага за тези, които са оттеглили произведените и нереализирани количества зеленчуци от пазара, а второто – за необраната реколта. 

Загубите от изтеглената продукция се оценяват на 4,9 млн. лв., а от неприбрана реколта надхвърлят 12 хил. лв.

Искания за компенсации подадоха общо 96 зеленчукопроизводители. Най-голям е броят им в Пловдивска област, където са подадени 30 заявки за плащане. В Благоевград кандидатите са 25, а в област Пазарджик са 16.

В зависимост от количествата и площите, които страната ни докладва, както и от данните за останалите страни-членки, Еврокомисията ще реши дали да приложи коефициент за намаление на помощта за всички държави-членки. Предвиденият бюджет е в размер на 210 милиона евро.

На 18 юли 2011 г. заради безпрецедентната криза Еврокомисията публикува Регламент № 688/2011, предоставящ допълнителен прием на промоционални програми, с които до края на 2011 г. би могло производителите да рекламират продукцията си на вътрешния пазар в съответната държава-членка или в трети страни.

До 15 август 2011 г. браншовите организации на производителите на плодове и зеленчуци могат да представят своите програми. До 15 ноември 2011 г. ЕК ще реши кои от тях ще съфинансира, а до 15 февруари 2012 г. трябва да се сключат договорите за подпомагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още