IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Субсидиите за училищата и университетите да се дават според специалностите

Камарата предлага да се регламентират данъчни и други стимули за бизнеса, така че фирмите да бъдат въвлечени в процеса на допълнително финансиране на образованието

14:40 | 12.08.11 г.
БСК: Субсидиите за училищата и университетите да се дават според специалностите

Парите да следват учениците и студентите, без оглед на собствеността на учебните заведения. Това е едно от предложенията на Българската стопанска камара (БСК) за реформа в образователната система.

Според стопанската камара финансовите потоци трябва да се насочват към държавни и частни учебни заведения, които обучават ученици и студенти в определени специалности, от които бизнесът има нужда сега и в близко бъдеще.

„Идентифицирането на тези нужди и извеждането им като основен критерий за финансиране на обучението ще е предпоставка за преодоляване на задълбочаващото се несъответствие между конкретните нужди на стопанството от професионалисти и съществуващата квалификационна структура на висшето образование“, пише в становището на БСК.

Организацията за пореден път предупреждава, че ключов проблем за българската икономика е намалението на квалифицираните кадри и специалистите. „Значителна е заплахата за промишлеността в страната, най-вече в техническата област, особено по отношение на научноизследователската дейност и иновациите, където съществува сериозен недостиг на инженери и други висококвалифицирани специалисти“, коментират от БСК.

Като пример за сектор, в който вече се чувства недостигът на кадри, БСК посочва здравеопазването. Ниската степен на усвояване на инвестиции и на финансови средства от Европейския съюз също се обяснява с липсата на квалифицирани специалисти.

От БСК предлагат да се регламентират данъчни и друг вид стимули за бизнеса, така че фирмите да бъдат въвлечени в процеса на допълнително финансиране на образованието.

"Държавните институции, конкретно Министерството на труда и социалната политика, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и други ресорни министерства, е необходимо да изготвят годишни анализи за състоянието на работната сила и нуждата от квалифицирана работна ръка, в сътрудничество и съгласувани с браншовите и отрасловите работодателски и синдикални организации", предлагат още камарата. На тази база пък ще се прави заявка за необходимите на икономиката кадри за 5 години напред, както и дългосрочна прогноза – за 10-15 години.

БСК смята още, че е необходимо още да се актуализират държавните образователни стандарти според нуждите на бизнеса, както и да се съгласуват с професионалните изисквания за длъжностите в отделните браншове, които в момента са в процес на изготвяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още