IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компенсираха зеленчукопроизводителите с 3,8 млн. лв.

Сумата трябва да помогне на сектора да покрие загубите си от пролетта, причинени от Ешерихия коли

11:47 | 20.10.11 г.
Компенсираха зеленчукопроизводителите с 3,8 млн. лв.

Зеленчукопроизводителите получават 3,8 млн. лв. компенсации за загубите, причинени от бактерията Ешерихия коли, съобщиха от ДФ „Земеделие“.

Обезщетенията са преведени по банковите сметки на 81 земеделски производители, чиято продукция беше засегната от кризата с Ешерихия коли, която се разрази тази пролет в световен мащаб.

Финансовото подпомагане, което ДФ „Земеделие” изплати на българските зеленчукопроизводители, е в две направления. Първото е за оттеглени произведени и нереализирани количества зеленчуци от пазара, а второто – за небране на реколта. Компенсациите са за домати, салати, краставици, сладък пипер и тиквички за прясна консумация.

Най-много средства са изплатени в Благоевградска област, където 24 зеленчукопроизводители получиха над 1,2 млн. лв. В Пловдивска област са компенсирани 29 стопани също с над 1,2 млн. лв., а в област Хасково са изплатени обезщетения в размер на над 800 хил. лв. Останалата част от финансовия ресурс е за други области. 



Заради несъответствия с критериите за финансиране, отказ на плащане са получили 16 бенефициенти на стойност близо 973 хил. лв.

Финансовата помощ бе отпусната с регламент на ЕС за предприемане на извънредни мерки за подпомагане на сектора на плодове и зеленчуци в Общността. Комитетът по Обща организация на пазара одобри за България 2,5 млн. евро за компенсиране загубите на местните зеленчукопроизводители от Ешерихия коли. Общият бюджет в направление за всички държави членки бе увеличен от 210 на 227 милиона евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още