IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 38 производители искат компенсации заради епидемията с ешерихия коли

Срокът за подаване на заявленията изтича на 11 юли, предупреждават от фонд "Земеделие"

14:29 | 08.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Само 38 производители искат компенсации заради епидемията с ешерихия коли

Само 38 производители на зеленчуци са поискали до момента компенсации заради епидемията с опасния щам на бактерията ешерихия коли, установена в Германия, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие". По техни данни около 160 зеленчукопроизводители имат право на обезщетения, а срокът за подаване на заявленията изтича на 11 юли.

Потребителите в Евросъюза ограничиха силно покупките на зеленчуци в разгара на епидемията, въпреки че впоследствие беше доказано, че не краставиците са причинител на заразата. В цяла Европа останаха тонове нереализирани количества продукция и Европейският съюз реши земеделците в ЕС да бъдат обезщетени с 210 млн. евро заради срива в продажбите.

За българските производители, чиято продукция е била изтеглена или върната заради потребителската паника, компенсациите са съответно 48 стотинки за килограм краставици, 66 ст./кг - за доматите, за марулите - 78 ст./кг, за пипера - 89 ст./кг и за пресните тиквички - 60 ст./кг.

Документи се приемат в областните дирекции на фонда. Очаква се компенсациите да бъдат изплащани до 15 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още