IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екологичният съвет одобри повторно проекта за златодобив в Крумовград

Прирозащитници и кметове на четири общини са казали "не" на инвестицията на канадската компания „Дънди Прешъс Металс” край Ада тепе

15:22 | 08.11.11 г.
Екологичният съвет одобри повторно проекта за златодобив в Крумовград

След повторно разглеждане висшият експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите одобри доклада на канадската комапния „Дънди Прешъс Металс” за въздействието върху околната среда на добива и преработката на златни руди от находището „Хан Крум“ край Крумовград, съобщиха от неправителствената организация „За устойчиво развитие“.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова върна предишното одобрение на екологичния съвет поради опасенията на кметове от съседните общини, че златодобивът може да замърси подпочвените води и да предизвика безводие за съседните общини.

От регионалната басейнова дирекция обаче са дали гаранции, че проектът на канадската компания няма да доведе до дисбаланс и ще предотврати евентуално замърсяване на почвите и водите.

Борбата на природозащитните организации за реализацията на чуждия проект продължава повече от четири години. По този повод от неправителствената организация „Блулинк“ съобщиха, че екоминистерството отново не допусна до заседанието на съвета избрания от тях представител Андрей Ковачев заради членството му в партия "Зелените". Мотивът е, че това противоречи на условията за участие в екологичния съвет.

Днес против проекта на „Дънди“ отново са гласували четирима кметове от община Крумовград и Дончо Иванов, представител на неправителствения сектор и председател на гражданското сдружение „Хармония” и „Коалиция за устойчиво развитие“.

От екоорганизациите обясниха още, че с днешното решение експертният съвет е одобрил добивът в Крумовград да се реализира до получаване на златно-сребърен концентрат като краен продукт, каквато е бил първият вариант в инвеснтиционното предложение.

Основната площадка, на която ще се реализира инвестиционното предложение, е разположена на около три километра южно от центъра на  Крумовград и на около един километър от река Крумовица.

Освен открития рудник върху терена ще бъдат разположени обогатителната фабрика, табан за рудата, инсталация за съхранение на минни отпадъци и депо за почвени материали, пътища и други обекти.

Добивът от Ада тепе е с очакван експлоатационен период около 9 години при годишно производство на 850 хил. т руда (без добита стерилна скална маса). Очаква се министърът на околната среда да одобри днешното решение на експертния съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още