fallback

Дянков: Възможни са корекции на бюджет 2012 заради песимистичните европрогнози

При евентуално орязване на средствата, непроменени ще останат парите за социални дейности, образование и здравеопазване

17:10 | 10.11.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

Симеон Дянков. Снимка: БТА

Министърът на финансите Симеон Дянков обяви днес, че вероятно ще се наложи бюджетът за следващата година да бъде още по-консервативен от първия си вариант заради прогнозатa на Европейската комисия за възможна рецесия в Европа през 2012 г. 

"Проектобюджетът, който внесе правителството в парламента, не само че не изглежда толкова консервативен, но е и умерено оптимистичен", обясни министър Дянков преди началото на първото съвместно заседание на бюджетната, икономическата и здравната парламентарни комисии, които започнаха разглеждането на проектозакона за бюджета на първо четене.

Дянков отбеляза, че неговата позиция е свързана с излязлата днес прогноза на Европейската комисия за редуциране на ръстта на икономиките на държавите в Европейския съюз от 1,9 на 0,6% за 2012 г.

За икономиката на България прогнозата за ръста на БВП през 2012 г. е намалена от 3,7% на 2,3%, поясни пред депутатите министърът.

Евентуалната промяна може да стане между двете четения на проектозакона за бюджет 2012 г., обясни още Дянков.

Засега запазваме прогнозата си за следваща година от ръст на БВП от 2,9% при ръст на приходите от 1%. „Стига да има поне един процент ръст на приходите, няма да е необходимо да има корекции в бюджета, но както се вижда, икономическата обстановка в Европа се мени всеки ден“, посочи Дянков и припомни думите на еврокомисаря Оли Рен, че Европа навлиза в нова още по-тежка рецесия.

На въпрос на Investor.bg  кои разходи ще бъдат намалени, ако се наложи бюджетът да бъде променен в посока орязване на средствата, Дянков отговори, че може да се променят бюджетите на някои министерства с изключение на социалното, здравното и образователното. Дянков посочи, че са възможни нови съкращения и на администрацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:07 | 13.09.22 г.
fallback