IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ “Козлодуй” и АЕЦ “Белене” ще устоят на аварии и природни бедствия

Това показват резултатите от проведените стрес тестове

21:24 | 12.11.11 г. 2
<p>
	Строежът на АЕЦ Белене. Снимка: Ройтерс</p>

Строежът на АЕЦ Белене. Снимка: Ройтерс

АЕЦ “Козлодуй” и АЕЦ “Белене” са устойчиви на екстремни природни условия и на продължителни производствени аварии показват резултатите от проведените стрес тестове, предаде БТА.

Резултатите бяха представени днес на семинар в АЕЦ "Козлодуй", организиран от сдружението "Български атомен форум" (Булатом) и Атлантическия клуб - България.

Окончателният доклад за резултатите от направените стрес тестове" за АЕЦ "Козлодуй" е представен в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) на 28 октомври т. г., посочи Пламен Василев, ръководител на управлението "Безопасност" в атомната централа.

На тестовете са били подложени спрените 3-ти и 4-ти блок, работещите 1000-мегаватови 5-ти и 6-ти блок и хранилищата за мокро и сухо съхранение на отработено ядрено гориво. Заключението е, че АЕЦ "Козлодуй" има достатъчна устойчивост и запаси от безопасност към екстремни външни въздействия, посочи Василев.

Разгледаните изходни евентуални събития - земетресения, наводнения, температурни амплитуди, бури, не компрометират безопасната работа и спиране на основните ядрени съоръжения, допълни той.

Василев уточни, че са създадени и адекватни организационни и технически средства за управление на евентуално възникнали тежки аварии. Набелязани са и мерки за допълнително осигуряване на безопасността на ядрените съоръжения в АЕЦ "Козлодуй", като разработване на аварийна система за предупреждение при евентуално скъсване на хидровъзел "Железни врата" 1 и 2, доставка на още два дизел-генератора и монтирането на допълнителни водородни рекомбинатори в ядрената зона, каза още той.

Стрес тестовете на проекта АЕЦ "Белене" са направени, въпреки че не са били задължителни, тъй като той все още не е лицензиран от регулаторния орган, посочи Йордан Георгиев, експерт от Националната електрическа компания (НЕК).

Той уточни, че проверката е извършена, тъй като Европейската комисия е поискала тестове и на ядрени реактори от трето поколение, каквито са предвидени да бъдат в АЕЦ "Белене".

Резултатите от проверката на проекта за АЕЦ "Белене" с два 1000-мегаватови реактора сочат, че при всички възможни изходни събития - природни или аварийни, е осигурена адекватна защита, а също така съществуват достатъчно адекватни запаси от безопасност, посочи Георгиев. Няма необходимост от незабавни корекции на проекта по отношение на различните екстремни събития и способността на централата да се справи с тях, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
asa_63
преди 12 години
Единственото най-сигурно място при земетресение не от 7.4, а дори и до 9-та степен, в целия регион би била АЕЦ Белене. Разрушенията от 77 год. в Свищов бяха точно два жил.блока, за които се оказа в последствие, че е спестен цимента при строителството!!!!!!!!!!! Май шаранът останал на сухо, дори и без земетресение си ти, драги Луцифер!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Lucifer
преди 12 години
АЕЦ-Белене издържала стрес-тестовете????....нероден петко е готов за раждане ама надали...или ако има пак 7,4 степен по рихтер земетръс от Вранча както беше през 1977г и разруши свищов при което загинаха над 120 човека, сега гьолът в белене няма да се разлее и шараните няма да останат на сухо!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още