IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението за строежа на АЕЦ Белене се отлага за март 2012 г.

През следващите 6 месеца ще се изяснява финансовият модел на проекта

17:00 | 30.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Решението за строежа на АЕЦ Белене се отлага за март 2012 г.

Националната електрическа компания (НЕК) и руската „Атомстройекспорт“ подписаха допълнение № 14 към основния договор за "АЕЦ Белене". С документа за пореден път се удължава срокът на действие на основното споразумение от 2006 г., този път до 31 март 2012 г., съобщиха от НЕК.  

Преди три дни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков съобщи, че консултантът е дал като цяло положителна оценка на проекта за централата. Към онзи момент предварителната информация беше, че новото удължаване на срока за взимане на окончателно решение за строежа на АЕЦ Белене ще бъде до края на януари 2012 г.

През следващите 6 месеца работните групи от двете страни ще продължат работата по приключването на пазарното проучване на проекта.

Основен въпрос, който трябва да се реши, е изясняването на финансовия модел и предложението за структуриране на финансирането от страна на консултанта HSBC, посочват от НЕК.

Друг важен момент са резултатите от стрес тестовете за функциониращите централи на територията на ЕС, които се очаква да бъдат окончателно оповестени на 9 декември 2011 г. Българската страна желае да анализира резултатите и препоръките на ЕК, допълват от НЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dakl
преди 12 години
повече от ясно е , че докато е Б.Б. никакво решение не може да има, освен ако руснаците не се договорят пряко с Вашингтон и последният да нареди на губернатора Уопрлик да вдигне ембаргото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още