IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консултантът HSBC: АЕЦ Белене има бъдеще

Окончателното решение за строежа на атомната централа се отлага за януари догодина

16:00 | 27.09.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Консултантът HSBC: АЕЦ Белене има бъдеще

АЕЦ "Белене" има бъдеще - това е предварителното заключение на консултантите от английската банка HSBC, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, предаде БНТ.

Три дни преди да изтече настоящото 13-то по ред споразумение за удължаване на срока за подписване на окончателното споразумение за строителството на атомната централа, министърът заяви, че страната ни е предложила ново удължаване на преговорите.

Предложението на българската страна този път е за удължаване на преговорите с "Росатом" (водени чрез дъщерната й компания „Атомстройекспорт“) за четири месеца, т.е. до края на януари 2012 г.

Запитан за хода на преговорите, Трайчо Трайков обясни, че "независимо от взаимните искове, които Националната електрическа компания (НЕК) и „Атомстройекспорт“ си разменят по международните съдилища, разговорите в работната група и в момента вървят". Основният въпрос, на който се търси отговор, е какви пари са нужни за строителството на "Белене" и какви са възможните източници за осигуряването им.

"Знаете, че руската страна предлага да предостави част от това финансиране, затова основните разговори са концентрирани главно върху финансовите условия на този ресурс“, заключи Трайков.

Страната ни е готова да приеме част от парите за строителството на "Белене" да бъдат руски, но всичко зависи от условията, при които ще бъде отпуснат кредитът, направи уговорката министърът.

Заключението  на  консултанта HSBC е, че работата по проекта може да продължи, обобщи Трайков. Той допълни: „Те дават надежда, че може да се работи за превръщането на проекта в печеливш, но разликата между печеливш и губещ е много тънка и трябва да се договаря много внимателно.“

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
mapto
преди 12 години
А на Каролев му е много добре като го цитират да не му споменават името, а да казват HSBC. В крайна сметка банката при всички сценарии печели, защо да не остави маймуните в България да си правят каквото искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
forexar
преди 12 години
По всичко личи, че "Руският интерес" е договорен и само се чака да минат изборите, че да се обяви решението.А в Обединеното кралство има смъртно наказание за национално предателство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още