fallback

Как в земеделието се провалиха, а в икономиката напреднаха с еврофинансирането

От заложените 255 млн. евро за агроекология, които трябва да се използват до края на 2013 г., досега са изплатени 11,6 млн. евро, сочат данните на фонд „Земеделие“

08:16 | 17.11.11 г. 5

Защо програмата за развитие на селските райони, която в досегашните отчети неизменно държеше първенството по степен на усвояване на средствата от европейските фондове, изведнъж се оказа губеща и дори може да стане единствената, при която България да не успее да изразходва предоставения й от Европейския съюз бюджет.

Рекапитулацията се очаква в края на тази година, когато администрацията трябва да отчете доколко се е справила с усвояването на средствата от европейските фондове за първите две години от присъединяването на страната в Евросъюза.

С присъединителния договор България получи от Еврокомисията над 2,64 млрд евро по програмата за селските райони, които трябва да се използват за първия седемгодишен период от 2007 до края на 2013 г.

Средствата бяха разпределени в 19 мерки (направления за подпомагане), като за всяка година беше фиксиран бюджет, който трябва да се усвои по правилото N плюс 2, в противен случай част от този бюджет се губи. Това означава, че ако до края на 2011 г. бюджетът за първите две години от членството не се използва от фермерите, то България губи право да го прехвърли през следващите години.

За първите две години 2007-а и 2008-а фермерите изчерпаха най-бързо ресурса по най-лесно администрираните мерки, където не се налагаха усилия от страна на чиновниците да подготвят процедурите и документите за кандидатстване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
fallback