IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борислав Стефанов: Много от инвеститорите все още не знаят за България*

През миналата година обаче са се увеличили запитванията от чужди фирми относно реализация на проекти, заяви ръководителят на Агенцията за инвестиции

18:25 | 11.01.12 г.
Борислав Стефанов: Много от инвеститорите все още не знаят за България*

Изминалата година няма да се запомни като най-добрата за инвестициите в България, поне що се отнася до преките чуждестранни инвестиции, заяви изпълнителният директор на Агенцията за инвестиции Борислав Стефанов пред БНР.

Въпреки това той отбеляза, че през миналата година агенцията е регистрирала увеличение спрямо 2010 година на запитванията на фирмите, които се интересуват от реализиране на инвестиционни проекти в България.

По думите му в началото на всеки такъв проект фирмите сравняват няколко държави и след това се съставя т.нар. шорт лист на около 3-4 държави, от които се избира в коя държава да се инвестира. 

„Макроикономическата ситуация е нещо, което в момента е в полза на България. Ние сме единствената държава в Европа, която за последните години имаше увеличение на кредитния рейтинг. Също така сме една от държавите, които за последните две години е имала много добри показатели за държавния дълг и бюджетния дефицит“, каза още Стефанов.

До октомври 2011 година преките чуждестранни инвестиции в България са малко под 700 млн. евро, като за същия период на предишната година инвестициите са били 1,2 млрд. евро.

Борислав Стефанов посочи, че според последните данни на БНБ, които са до края на октомври 2011 г., тези инвестиции са намалели с около 400-500 милиона евро в сравнение със същия период на предходната година.

„България все още страда от проблема, че не е много известна. Много от инвеститорите не знаят още за нас“, каза Стефанов.

По време на церемонията по връчването на годишните награди на Българската агенция за инвестиции "Инвеститор на годината 2011" министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че очаква износът на страната ни да достигне 20 млрд. евро тази година.

"В България и най-смелите бизнес-планове могат да бъдат реализирани", каза Трайков, цитиран от БТА.

Икономическият министър коментира още, че 60 на сто от чуждестранните вложения са в преработваща промишленост и индустрия, а останалите са основно в транспорт, логистика и енергетика, а инвестициите във финансите, търговията и недвижимите имоти рязко са намалели. 

* Актуализирано към 20.30 ч. с изказването на министър Трайков

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още