IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕВН България ще инвестира над 128 млн. лв. за подобрение на мрежата през 2012 г.

Дружеството отчете загуби от кражби на електрическа енергия в размер на 1,54 милиона лева за миналата година

15:47 | 12.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
ЕВН България ще инвестира над 128 млн. лв. за подобрение на мрежата през 2012 г.

Инвестициите на ЕВН България през 2012 г. ще бъдат над 128 милиона лева. Това съобщи председателят на управителния съвет на дружеството Йорг Золфелнер на семинар за журналисти.

От посочената сума средствата за повишаването на сигурността на захранването ще са близо 38 милиона лева, за развитие на електропреносната мрежа – близо 34 милиона лева, за дейности за намаляване на загубите по мрежата – над 28 милиона лева и за присъединяване на производители на ток от ВЕИ – над 12 млн. лв.

Той посочи, че така се спазва дългосрочната инвестиционна програма на дружеството, одобрена от ДКЕВР. Освен това инвестициите, които ще направи ЕВН България Топлофикация - Пловдив ще възлязат през тази година на над 24 милиона лева. Те ще отидат за подобряване топлоснабдяването на Пловдив и реконструкция на отоплителната централа в Асеновград. 

През миналата година общо инвестициите на ЕВН България, което снабдява с ток Пловдив и Югоизточна България, възлизат на общо 224 милиона лева. В тях влизат и средствата за изграждането на новата когенерация в Пловдив на стойност 93 милиона лева. Средствата, вложени в електроразпределителната мрежа за 2011 г., са били 122 милиона лева.

От дружеството отчетоха, че загубите им от кражби на ел. енергия за миналата година са били 1,54 милиона лева, а загубите от откраднати ел. кабели – над 550 хиляди лева. Подобна е била и ситуацията през 2010 г.

От ръководството на дружеството пресметнаха, че за пълно подновяване на цялата електроразпределителна мрежа на ЕВН са необходими общо 4 милиарда лева, които би трябвало да се влагат близо 30 години, тоест средно по 133 милиона лева на година.

От влизането си в България през 2005 г. досега ЕВН България са вложили общо над 900 милиона лева за инвестиции в инфраструктура и ел. мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още