fallback

Бизнесът планира още съкращения до края на годината

Търговията, строителството и услугите ще трябва да се лишат от още персонал, прогнозират работодатели

08:04 | 07.02.12 г. 16

До края на тази година работодателите в България ще продължават да освобождават служители, притиснати от покачването в цените на суровините, свитото потребление и лошите прогнози за икономически растеж.

Секторите, в които се очакват най-много съкращения ще бъдат търговията, строителството и услугите. Това каза за Investor.bg заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев. Според него е трудно да се прогнозира броят на бъдещите съкращения, но във всички случаи безработицата в страната ще се покачва до края на 2012 година и ще продължава да бъде най-същественият проблем за българите.

Всички фирми, които работят за вътрешния пазар са подложени на натиск и ще изпитват затруднения, категорични са работодателите. Причините за това са очакванията за поскъпване на суровините, както и продължаващото свиване на потреблението. Тази неблагоприятна икономическа среда ще спъва бизнеса в следващите месеци и той ще работи в режим на оптимизация, каза още Камен Колев.

Според него само компаниите, които са ориентирани към износ могат да разчитат на добри очаквания в дългосрочен план. Колев разкри, че металургията е отрасъл, в който има известна динамика и се развива добре. Причините се крият в това, че металургията е експортен сектор, а и конюнктурата на цените е добра. Евентуални пречки пред бранша могат да се появят, ако се повишат цените на природния газ или други суровини.

Ще продължи обаче тенденцията на освобождаване на персонал и извършването на повече работа от по-малко хора. В частния сектор този процес е започнал, същото обаче се очаква и в държавния, смята експертът. В момента набира скорост административната реформа, която предвижда съкращения на държавни служители. От началото на февруари МВР обяви, че съкращава нови 3000 служители, след като миналата година бяха освободени още толкова.

Преди броени дни беше съобщено, че над 900 работници ще бъдат освободени от завод "Арсенал" в Казанлък от началото на март. В това число влизат около 600 души на временни и 234 на постоянни трудови договори, също така 94 души, навършили пенсионна възраст ще напуснат предприятието.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова увери, че ще се търсят варианти за осигуряване на заетост на тези хора чрез всички възможности, които предлагат бюрата по труда и програмите за заетост на социалното министерство. На този етап от ведомството не отговориха на запитването на Investor.bg каква реализация ще се намери за стотиците освободени от военния завод по линия на държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:11 | 12.09.22 г.
fallback