IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозицията се обединява в мощна атака срещу министри

От БСП поставиха въпроса за оставките на земеделския министър Мирослав Найденов и на здравния Стефан Константинов

12:33 | 22.02.12 г. 3
Опозицията се обединява в мощна атака срещу министри

Скандалните рокади в здравеопазването и земеделието дадоха повод на опозицията да атакува кадровата политика на управляващите.

След като вчера СДС поиска оставката на здравния министър Стефан Константинов, днес от Коалиция за България се присъединиха към това искане и дори разшириха претенциите си, като настояха за отстраняването и на земеделския министър Мирослав Найденов. Основният мотив е "кадровият провал на ГЕРБ", съобщи БТА.

В оповестената днес декларация от левицата подчертаха, че искането им е във връзка с оставките на управителя на здравната каса Нели Нешева, заместник-министъра на здравеопазването Гергана Павлова, директора на Агенцията по вписванията Виолета Николова и директора на "Напоителни системи" Георги Харизанов.

От левицата настояват и за пълна и прозрачна проверка на работата на съответните ведомства, чиито ръководители бяха отстранени. 

Независими експерти в здравния сектор днес също заговориха за оставка на здравния министър. Пред държавната телевизия Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването заяви, че здравният министър е изпаднал в пълна изолация. По думите на Кацаров той е в лоши взаимоотношения с ръководството на Българския лекарски съюз и загубил е подкрепата на парламентарната група на ГЕРБ, след като комисията по здравеопазването бламира последния му законопроект за лечебните заведения. Според Кацаров здравният министър не се ползвал с подкрепата и на неправителствените и пациентските организации в сферата на здравеопазването.

„В този контекст въпросът за смяната на здравния министър трябва да бъде поставен, защото той се превръща във воденичен камък на политическата партия, която го е издигнала“, каза Кацаров.

От лекарския съюз подкрепиха тезата за изолация на министъра на здравеопазването и споделиха позицията за липса на синхрон в комуникацията между министъра и съсловието.

Коментар по темата пред БНР направи и председателят на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване Деница Сачева, която каза, че би било учудващо Нели Нешева да си отиде от поста, защото е взела 12 хил. лв. бонус, а в същото време здравният министър, който не може да обясни как е раздал 5 млн. лв. и за какво е похарчил 340 млн. лв. от здравната каса, да остане и да продължи да се занимава с управлението на системата.

В защита на здравния министър се изправи вицепремиерът Симеон Дянков, който попитан пред bTV как би оценил работата на колегата си, Дянков посочи, че министър Константинов е направил някои добри неща, които десетилетия чакат да бъдат направени, но други се правят сравнително плахо. „Министърът е по-плах, от което страдат и той, и хората около него", коментира Дянков.

Финансовият министър изрази оптимизъм по отношение на бъдещата работа на Константинов и в тази връзка направи сравнение със социалния министър Тотю Младенов, който преди време също бил плах по отношение на реформирането на сектора, но впоследствие се променил и станал един от реформаторите в правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
new_york
преди 12 години
Тоя Огнян Донев,заради когото се изписаха толкова неща,как се продават много по-скъпи лекарства в България,отколкото в чужбина,заради когото си заминаха шефката на Здравната каса,заместник-министъра на здравеопазването и заради когото Европейската комисия разследва България за спекулативни цени на лекарствата,същия ли е като Огнян Донев,председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България ли е? И ако е същия,защо още не са излезли с изявление по въпроса и не са го сменили от председателското място или са съгласни с методите му на правене на бизнес? Защото е срамно такъв човек да е начело на най-влиятелната организация на българския бизнес!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
vzhekoff
преди 12 години
Ми то това е ролята на опозицията - трябва да е кОнтра. Правителството е което трябва да гради. Т'ва са елементарни постулати, че да не ги знаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
KostadinovK
преди 12 години
Опозицията е много добра в подривната дейност -ровене в миналото и изкарване на кирливи ризи. Ама в градежа никаква я няма.Ако някой не си върши работата - да се смени, ама да правиш поръчки да и му разследваш миналото,... Че кой е абсолютно чист, да не сме ангели.На българите не им трябава някой да пази казана в ада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още