fallback

Парламентът прие оставката на Нели Нешева

Управляващите мотивираха предсрочно прекратения мандат на управителя на НЗОК с напрежението в обществото

13:08 | 22.02.12 г. 3

Парламентът прие оставката на управителя на здравната каса Нели Нешева, която беше подадена след скандала с получените бонуси. Искането беше подкрепено от 116 депутати, трима бяха против, а осем се въздържаха, съобщи БТА.

Д-р Нешева подаде оставка миналия петък след скандала с получен от нея бонус от близо 13 000 лева. Самата Нешева открои като основен мотив за подадената оставка нежеланието си този случай да бъде използван за политически цели и спекулации. 

Мая Манолова от Коалиция за България отбеляза, че само формално темата е за оставката на управителя на НЗОК, която обаче няма да реши "затлачените проблеми" в сектора. Депутатът предрече лавина от оставки и добави, че разпределянето на 50 млн. лв. на приятелски болници без правила не е станало само с участието на Нешева, а на поне още няколко ключови фигури от ГЕРБ и от надзорния съвет на касата.

Хасан Адемов от ДПС каза, че се е стигнало до конфузната ситуация управителят на НЗОК да си отива, без да има вина за конкретната дейност, която изпълнява.

Лидерът на ДСБ Иван Костов подчерта, че няма основание да се получават бонуси за това, че някъде има някакви резерви. Според него допълнителни пари трябва да се раздават само след ясно разписани правила.

Приемаме оставката на д-р Нешева заради напрежението в обществото, а не защото си върши лошо работата, защити решението на управляващите председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.

Според Павел Шопов от "Атака" кадровата скамейка на управляващите е доста къса и са в кадрова мизерия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:51 | 13.09.22 г.
fallback