IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-малко безработни младежи ще намерят работа по държавните програми тази година

Министерството на труда предвижда обучения и заетост за 20% по-малко млади хора през тази година, отколкото през миналата

16:11 | 27.02.12 г. 1
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Броят на безработните младежи, които през тази година ще имат шанс да получат работа или да се обучават по програмите на държавата, са с 20 процента по-малко, в сравнение с получилите тази възможност през 2011 г. Това сочи справка на Агенцията по заетостта, изготвена за Investor.bg.

На практика това означава, че и средствата, които държавата отделя за заетост на младите хора без работа през тази година, са по-малко, отколкото са били през 2011 г.

По данни на агенцията през миналата година в заетост са били включени общо 12 600 млади хора по програми и мерки на държавата и по европейската програма за човешките ресурси. До края на тази година обаче едва 10 400 млади хора ще могат да се включат в тези форми за заетост.

Националният план за действие по заетостта (НПДЗ) и през двете години се финансира от държавния бюджет с една и съща сума - 73 млн. лева. Според разчетите на агенцията обаче, по-малко младежи без препитание ще бъдат включени в програмите през тази година, без да са посочени причините за това. 

В националния план е записано, че през 2012 г. активната политика на пазара на труда ще бъде приоритетно насочена към безработни младежи до 29-годишна възраст, към безработни над 50-годишна възраст и към неактивни, но желаещи да работят, включително и обезкуражените.

Въпреки че държавата си поставя за основен приоритет ограничаването на младежката безработица, цифрите показват, че младежите пак са поставени на втори план.

В същото време в страната се отчита постоянен ръст на току-що завършили образованието си специалисти без трудова реализация. По последни данни през 2011 година безработните младежи са достигнали 20 на сто от общия брой на регистрираните в бюрата по труда.

Най-вероятно повече ресурси са разпределени за осигуряване на заетост на други целеви групи – хора в предпенсионна възраст, продължително безработни и други, поясняват експерти.

Investor.bg очаква от Министерството на труда и социалната политика позиция по въпроса защо при данни за бум на младежката безработица, все-по малко от засегнатите получават право да се включат в програмите за заетост и колко точно средства са заделени за тази цел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
rumen221
преди 12 години
ПРОСТО Е!НО САМО ЗА НЕКОРУМПИРАНИ ПОЛИТИЦИ.- ДОСТАТЪЧЕН Е ЗАКОН С ТРИ ЧЛЕНА...ЧЛ.1. ЗАБРАНЯВА СЕ ЗАЕМАНЕ НА РАБОТНО МЯСТО ОТ ПЕНСИОНЕР, АКО ЗА НЕГО КАНДИДАТСТВА НЕПЕНСИОНИРАН ГРАЖДАНИН.ЧЛ.2. РАБОТОДАТЕЛ НЕ ОБЯВИЛ В АГЕНЦИЯТА ПО ЗАЕТОСТТА РАБОТНА МЯСТО ЗАЕТО ОТ ПЕНСИОНЕР, ПОДЛЕЖИ НА ГЛОБА ОТ 1 000 МИНИМАЛНИ РАБОТНИ ЗАПЛАТИ ЗА ВСЯКО НЕОБЯВЕНО РАБОТНО МЯСТО И ЗА ВСЕКИ ЗАПОЧНАТ МЕСЕЦ.ЧЛ.3. ЗА НЕОБЯВЯВАНЕ НА ТРИ И ПОВЕЧЕ РАБОТНИ МЕСТА ЗАЕТИ ОТ ПЕНСИОНЕРИ, РАБОТОДАТЕЛЯ ПОДЛЕЖИ НА 1г. ЗАТВОР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още