IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младите без работа вече достигат 20% от всички безработни

Агенцията по заетостта обяви новите програми, които биха осигурили заетост за младежите

11:50 | 24.02.12 г. 89
<p>
	За една година безработните младежи у нас са се увеличили с 11,4% &nbsp; Снимка: БТА</p>

За една година безработните младежи у нас са се увеличили с 11,4%   Снимка: БТА

На фона на растящата безработица и песимистичните прогнози за продължаващ ръст на съкращенията в икономиката проблемът с липсата на работа за младите хора добива все по-големи мащаби.

По данни на Агенцията по заетостта у нас делът на младите безработни е 19,1 процента от общия брой на безработните. Европейските институции също отчитат като сериозен проблем нарастващата младежка безработица в държавите от Евросъюза. 

През 2011 г. българската агенция отчита увеличение на безработните младежи с 11,4% спрямо 2010 г. На фона на ръста от 4,3%, който се отчита за всички постъпили на работа безработни през 2011 г., нарастращата безработица при младежите се определя от експертикте като сериозен проблем.

Статистиката показва още, че средномесечният брой на регистрираните в бюрата по труда безработни младежи до 29-годишна възраст е 63 690 души през миналата година, или със 190 повече спрямо 2010 г. Две трети от тях са започнали работа със съдействието на бюрата по труда по програми и мерки на държавата и по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. 

Investor.bg потърси отговор от агенцията по заетостта за мерките, които държавата планира да въведе за ограничаване на тази безработица.

По програмата “Старт на кариерата” през 2012 г. средства за заетост ще бъдат осигурени на 1 720 младежи до 29 годишна възраст.

По друга мярка, регламентирана със Закона за насърчаване на заетостта, при която работодателите разкриват и запазват работните места за период от една година, до края на годината ще бъде осигурена заетост на 1 573 младежи. По същата мярка работодателите биха наели и 582 младежи с трайни увреждания, включително военноинвалиди.

Европейската програма “Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж” през 2012 г. планира средства за осигуряване на заетост на 413 младежи. 

По европейската схема “Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж” общо 4 114 младежи ще бъдат включени в заетост. По програмата за човешките ресурси се  предвижда подбор и назначаване в бюрата по труда на 350 трудови медиатори за работа с представители на неравнопоставените групи на пазара на труда, като тук се дава възможност за участие и на млади хора.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

89
rate up comment 2 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
е ти пък съвсем се оля.Правото на работа е основно и е в договора на ЕС, конституцията и т.н.Не може да приравняваш пенсионерите на престъпници след време да не се окажеш и ти такъв.Просто не трябва да може да завършиш университет без да си започнал работа по съответната специалност - това е практика в Германия например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
88
rate up comment 2 rate down comment 1
rumen221
преди 12 години
ПРОСТО Е!НО САМО ЗА НЕКОРУМПИРАНИ ПОЛИТИЦИ.- ДОСТАТЪЧЕН Е ЗАКОН С ТРИ ЧЛЕНА...ЧЛ.1. ЗАБРАНЯВА СЕ ЗАЕМАНЕ НА РАБОТНО МЯСТО ОТ ПЕНСИОНЕР, АКО ЗА НЕГО КАНДИДАТСТВА НЕПЕНСИОНИРАН ГРАЖДАНИН.ЧЛ.2. РАБОТОДАТЕЛ НЕ ОБЯВИЛ В АГЕНЦИЯТА ПО ЗАЕТОСТТА РАБОТНА МЯСТО ЗАЕТО ОТ ПЕНСИОНЕР, ПОДЛЕЖИ НА ГЛОБА ОТ 1 000 МИНИМАЛНИ РАБОТНИ ЗАПЛАТИ ЗА ВСЯКО НЕОБЯВЕНО РАБОТНО МЯСТО И ЗА ВСЕКИ ЗАПОЧНАТ МЕСЕЦ.ЧЛ.3. ЗА НЕОБЯВЯВАНЕ НА ТРИ И ПОВЕЧЕ РАБОТНИ МЕСТА ЗАЕТИ ОТ ПЕНСИОНЕРИ, РАБОТОДАТЕЛЯ ПОДЛЕЖИ НА 1г. ЗАТВОР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
87
rate up comment 1 rate down comment 0
george_tn
преди 12 години
Засега е важно да се зададат и да се осъзнаят обществено правилните въпроси и решенията вероятно ще са на принципа "проба - грешка". Вторачили сме се в икономиката, а тя може само да даде решението. Безпътицата идва от това, че в момента всяка държава се е впрегнала да прецака другата в процеса на "оцеляването", а то не е важно, защото има храна има свръхпроизводство, и напечатани пари има в изобилие и земя и жилища и енергия има. Преразпределението куца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
86
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
МНОГО+++++Както учените се борят всеки ден и измислят нови технологии, разучават тъканта на вселената и реалността, така и политиците трябва да са креативни в идеите. Защото точно те са учените от, които зависи развитието на обществото. В момента виждаме един застой, имаме идеите на Маркс, Кейнс и други светила, но нищо ново. Всичко това се приема като даденост, а не трябва. Идеите за политиката и икономиката трябва да се развиват още по бързо и от науката. Защото материалът които се изучава и наблюдава го има в огромно количество - ХОРА, поведение,история. Тези неща се увеличават в прогресивна зависимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
85
rate up comment 1 rate down comment 0
george_tn
преди 12 години
Според мен основния проблем не е дори и системен, т.е. не можем да си избираме от нито една досега състояла се система. Проблема е че технологичния прогрес достигна ниво което системите не можаха да понесат и се отрази в социален регрес. Нужно е ново преразпределение, но което да не демотивира и извращава хората, понеже "роботите ще трябва да работят за тях". За съжаление освен рестарт и технологичен регрес не сещам как ще се оправи света. Дано умните го измислят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 1 rate down comment 0
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Прав си, че за извращенията на "капитализма" с примерите, които даваш, но и соца пак хора го извратиха. Въпросът е, като се изживее соц експеримента какво следва? В Аржентина, Чили, Корея, след диктаторите последва развитие, а в бившите соц, страни е по-объркано от всякога, защото не се знае кой пие, кой плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 1 rate down comment 0
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Е, това е, че тук имаме философско несъгласие. Идеята на "социализма" е в колективността, във вярата, че ако хората бяха "по-съзнателни" той би работил добре. Така би било, само че "АКО"! Сумати ресурси се хвърлиха в т. нар. соц. страни за "всестранното и харминично развитие на личността" и това до нищо не доведе. Не може да се изхожда от това какви биха могли да бъдат хората, а от това какви "СА". Хората са индивидуалисти на първо място и после колективисти. Затова всяка система, основана на "неприкосновеност на частната собственост" и "self interest" е по-бизка до реалността и съответно по-жизненосбособна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
След дълъг размисъл, аз за себе си стигнах до извода, че проблемът не е в обществения строй, а в главите и душите на хората. Докато хората искат повече, отколкото им трябва и търсят щястието в притежанието, вселената никога няма да ни предложи толкова, колкото ние сме в състояние да поискаме! Така никога няма да се стигне до хармония в обществото, без значение как точно стои държавата в тази схема....Напоследък не ме напуска чувството, че комунизмът все пак ще се състои, пак ще бъде наложен насилствено, но този път от "правилните хора" и поне на първо време няма да има някой достатъчно силен, за да го руши отвън,,, хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Тук темата обаче е драмата с младежката безработица, а тя не е само в България. Това аз го разбирам като криза на системата, към която и ние се числим.Социализмът беше го решил този проблем. Той беше решил и други тежки проблеми, като здравеопазване, образование и пенсионна система. Знаем за сметка на какво. Друг е въпросът до къде щеше да стигне, ако не му се "помагаше" толкова интензивно да се провали! :) Ползата от соца е, че всички видяха и това чудо и може вече да се разполага и с този опит. За съжаление все още няма нищо ново на социално-икономическия пазар и политиците ще трябва да търсят решение в пространството между тези два модела по схемата "от кое - по колко". За решенията ще помагат избирателите или улицата. :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Хаха... Няма да спорим! Опит за обида ли е това "теоретико"? Имам 35 г. практика, но с отворени очи, ако това е проблем. Това обаче са дребнизми на фона на твърдението ти, че капитализмът по дефиниция е носител на повече свободи. Такава постановка верно може да хвърли в джаза всеки малко по-събуден човек!Според мен нивото на демократичност на едно общество няма нищо общо с формата на собственост върху средствата за производство. Смея силно да твърдя, че Социалистическа Югославия беше в пъти по-демократична държава от съседна капиталистическа Гърция до падането на режима на полковниците. Там, както и в куп още държави от третия свят диктатори-кръволоци, пред които нашите комунисти изглеждат като ангели, бяха държани на власт от янките именно за да задържат капитализма. Не ми се обсъждат въздледите на Сомоса и Пиночет за свободата! Да не ровим из кокалите на Хитлер, Макарти, Хари Труман и други видни демократи от капиталистическия свят... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още