IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младите без работа вече достигат 20% от всички безработни

Агенцията по заетостта обяви новите програми, които биха осигурили заетост за младежите

11:50 | 24.02.12 г. 89
<p>
	За една година безработните младежи у нас са се увеличили с 11,4% &nbsp; Снимка: БТА</p>

За една година безработните младежи у нас са се увеличили с 11,4%   Снимка: БТА

На фона на растящата безработица и песимистичните прогнози за продължаващ ръст на съкращенията в икономиката проблемът с липсата на работа за младите хора добива все по-големи мащаби.

По данни на Агенцията по заетостта у нас делът на младите безработни е 19,1 процента от общия брой на безработните. Европейските институции също отчитат като сериозен проблем нарастващата младежка безработица в държавите от Евросъюза. 

През 2011 г. българската агенция отчита увеличение на безработните младежи с 11,4% спрямо 2010 г. На фона на ръста от 4,3%, който се отчита за всички постъпили на работа безработни през 2011 г., нарастращата безработица при младежите се определя от експертикте като сериозен проблем.

Статистиката показва още, че средномесечният брой на регистрираните в бюрата по труда безработни младежи до 29-годишна възраст е 63 690 души през миналата година, или със 190 повече спрямо 2010 г. Две трети от тях са започнали работа със съдействието на бюрата по труда по програми и мерки на държавата и по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. 

Investor.bg потърси отговор от агенцията по заетостта за мерките, които държавата планира да въведе за ограничаване на тази безработица.

По програмата “Старт на кариерата” през 2012 г. средства за заетост ще бъдат осигурени на 1 720 младежи до 29 годишна възраст.

По друга мярка, регламентирана със Закона за насърчаване на заетостта, при която работодателите разкриват и запазват работните места за период от една година, до края на годината ще бъде осигурена заетост на 1 573 младежи. По същата мярка работодателите биха наели и 582 младежи с трайни увреждания, включително военноинвалиди.

Европейската програма “Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж” през 2012 г. планира средства за осигуряване на заетост на 413 младежи. 

По европейската схема “Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж” общо 4 114 младежи ще бъдат включени в заетост. По програмата за човешките ресурси се  предвижда подбор и назначаване в бюрата по труда на 350 трудови медиатори за работа с представители на неравнопоставените групи на пазара на труда, като тук се дава възможност за участие и на млади хора.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

79
rate up comment 2 rate down comment 0
21.12.2012
преди 12 години
Целта на икономиката би следвало да бъде постигането на благосъстояние (по възможност за всички граждани). Това стои в основата на социалната държава (welfare state). Изборът е между ефективност и справедливост. Или постигаме повече ефективност и по-малко справедливост, или повече справедливост и по-малко ефективност. Както търсим равновесие в икономиката, следва да търсим и равновесие в човешкия живот - между материалното и духовното. Потребителското общество и индивидуализмът оставиха на заден план чувството за общност - все пак всички сме в една лодка. Изгубената връзка между приноса на всеки един и това, което получава, води до загуба на желанието за труд и съзидание. А що се отнася до пазара и държавата, въпросът не е или-или, а по-скоро колко пазар и колко държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Мави казва много верни неща. За жалост 90% от народа изобщо не се замисля и си кара по-течението. Обаче е факт, че и двата строя ни бяха спуснати отвън и то доста контролирано. Затова и не работят правилно. Защото и двата са несъвместими нито с мястото, нито манталитета на народа тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 3 rate down comment 0
poi
преди 12 години
Поздравления.Не съм предполагал, че ще срещна подобни коментари.Не с всичко съм съгласен, но прочетено на един дъх звучи много свежо (за ужас на Thro.........).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 3 rate down comment 0
kiril_win1
преди 12 години
Дани знаеш че няма да позволят Рон Пол да стане президент доста неудобен и непослушен за еврейските тарикати. За ЛТРО мисля че няма да даде отражение на Евро-долар предполагам че вече е калкулирано и ще изчакат доста народ да сменят евро за долар като след това с QE3 ще стане безсмислена врътката ти как мислиш а между другото радвам се че доста хора пишат разни небивалици така и ти се включваш бъди жив и здрав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 1 rate down comment 3
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Доста е безсмислено да се спори в теб теоретико, защото живееш изцяло в миналото. Само ще спомена, че в твоите разсъждния липсва най-основното наблюдение. Най-основното постижение на западния, т. нар., идустриален капитализъм не са "благата" или тяхното преразпределение, а относително по-високото ниво на СВОБОДА - на словото, икономическа, политическа, защта на малцинствата, религия и т.н.Това е най-ценното, но както казах преди за свободата - "ако никога не си я имал, е трудно да си я представиш"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 6 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Социализмът теоретично дава отговори на подобни въпроси, дори до някъде имаше и практически постижения, но не издържа на агресивната конкуренция на другата система. Това е една друга и много дълга тема.Една от големите разлики между Маркс и Ленин е малко коментирана сред широката публика. Маркс напр. казва, че комунистическият строй е възможен САМО в богатите, развити капиталистически държави, и то само, ако промяната се извърши заедно и едновременно във всички тях. Ленин се опита да направи точно обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 7 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Ако ме схванахте, при капитализма в един момент благата се съсредоточават в ръцете на много малък, ограничен кръг собственици, което неизменно води до мизерия останалите. Тогава те защо се раждат? Има нещо, с което капитализмът противоречи на тайната на човешкия живот. При него нещата се свеждат до аналогия с животинския свят, където действат законите на подбора. Да, обаче пред човека са спуснати други задачи от Твореца. Хората отдавна не издигат паметници на най-богатите измежду тях, дори по-често обратното! Начи има нещо друго в този живот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 6 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Колкото до ролята на държавата, то самата тя е функция на съзнанието на нейните граждани, но по дефиниция е репресивен орган. Смисълът на държавата е да подтиска действията на едни хора, за да облагодетелства други. Колкото по-малък е процентът на първата категория и съответно - по-голям на втората, толкова е по-демократична държавата. Капитализмът не решава един фундаментален въпрос: как би изглеждало обществото, ако всички хора имаха еднакви амбиции и възможности да правят бизнес? Защото всички имат еднакви нужди, за да живеят, но ненаситни желания. Има и други въпроси, като напр,: ако приемем, че благата са 100 единици за 100 човека, но само 10 от тях са предприемачи, как ще се развият нещата с разпределението на благата, изхождайки от основния принцип на капитализма - дейността да осигурява непрекъснат растеж на придобиваните блага. Напр.: най-умният и най-силният в един момент ще държи всички блага, а другите 99 къде отиват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Макар и на места с нарушения на бон-тона, дискусията е ценна, защото обслужва фундаментални тези. И при соца, и след това съм се занимавал с управление на производство и смея да твърдя, че имам идея за проблемите и преди, и сега. Добрият мениджър е залог за успеха на фирмата, без значение каква е собствеността. Когато го правиш само за парите, които ще получиш, нещата стават ялови. Ако не обръщаме внимание на пуберските тъпизми за това колко кофти е било всичко при комунистите, мога да кажа, че и тогава имаше много успешни мениджъри на държавни фирми, които правеха купища пари за държавата, имаше и ***, които вегетираха на държавната ясла. И при капитализма видяхме и продължаваме да виждаме умни, работливи и харизматични бизнесмени с развиващ се бизнес и такива, които затънаха, фалираха и завлякоха сума народ (не само в България!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 2 rate down comment 0
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Освен това, понеже ми харесва темата за свободата - ако никога не си я имал, е трудно да си я представиш. Няма нищо по-сладко от това да зависиш от себе си и никой да не ти пречи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още