IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите отново обещават подкрепа за електромобилите

Работи се по проект за устойчиво ориентиран транспорт, включително и за електрическа мобилност, съобщи транспортният министър Ивайло Московски

13:53 | 28.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Управляващите отново обещават подкрепа за електромобилите

След 2014 г. предстои да кандидатстваме по допълнителни програми на Европейската комисия, чрез които ще се заделя значителен ресурс за т. нар. интелигентни транспортни системи - алтернативи на сегашните транспортни средства. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на бизнес форум "Дни на българската индустрия 2012 г."

По думите му потенциалът, с който България разполага в това отношение е голям, но трябва да подготвим добри проекти.

"Основната цел, която трябва да бъде постигната до 2020 г., е изграждането на устойчива транспортна система отговаряща на икономическите, социални и екологични потребности и която да бъде напълно интегрирана и конкурентна", каза Московски. 

Московски посочи, че е разработен проект на национален план за действие, чиято цел е да насърчава развитието на устойчиво ориентиран транспорт, включително и на електрическа мобилност в България за периода 2012-2014 г. Предстои този проект да бъде разгледан, съгласуван и внесен в Министерския съвет.

Транспортният министър коментира още, че неговото и министерството на икономиката и енергетиката са започнали проучване за това как е развит в Европа транспортът, използващ алтернативни на конвенционалните горива и как се мотивират производителите на електромобили за развитието на този сектор.

Още преди година зам.-министърът на икономиката и енергетиката Евгени Ангелов съобщи, че предложенията за мерки, с които ще се насърчава производството и закупуването на електромобили у нас са почти готови. 

Тогава беше обявено, че мерките са две групи. Първо за насърчаване на производството, по което работи основно МИЕТ. Намеренията бяха при производството на електромобили (или компоненти за тях) да може да се ползват средства от оперативна програма (ОП) „Конкурентоспособност“. Досега обаче това не се е случило.

Другата група мерки бяха свързани с евентуално намаляване на някои данъци при закупуването на електромобили. Предложението на депутати за намаление или отпадане на ДДС обаче беше отхвърлено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още