IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В завода край Ловеч ще се произвеждат и електромобили

Инвеститор предлага на столичната община да дари оборудване за 6 зарядни станции

16:08 | 11.10.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Министърът на икономиката Трайчо Трайков разгледа представените модели електромобили Снимка: БТА</p>

Министърът на икономиката Трайчо Трайков разгледа представените модели електромобили Снимка: БТА

В автомобилния завод край Ловеч, който предстои да бъде пуснат в експлоатация през февруари следващата година, ще могат да се произвеждат и електромобили в недалечно бъдеще. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на конференция, посветена на развитието на пазара на автомобили, проведена днес в София.

Серийното производство на електромобилите ще бъде възможно едва след необходимите законодателни промени, които ще благоприятстват развитието на този пазар в България, поясни шефът на дирекция „Икономическа политика“ в министерството на икономиката Юлиян Николов.

Николов припомни, че инвеститорът на завода в Ловеч има статут на инвеститор клас "А", което му дава право да кандидатства за допълнителна държавна подкрепа в размер до 10% от стойността на реализираната инвестиция.

Експертът поясни, че в министерството продължава да се обсъждат различни варианти за насърчаването на покупката на електромобили, тъй като те са значително по-скъпи от колите на течни горива.

Сред видовете насърчения, които се прилагат и в Европа, са данъчни облекчения, свързани с отпадане на ДДС или таксата за регистрация на автомобила. От своя страна общините биха могли да предложат безплатно паркиране за опазващите околната среда коли.

По време на конференцията стана ясно, че фирма в Перник има намерение да пусне в експлоатация в близките месеци шест таксита, работещи на електричество, като една част от тях може да са бусове.

Пилотният проект има за цел да покаже какво е търсенето на този вид превоз и какви ще бъдат разходите за него.

При обсъжданията по време на конференцията голямо място беше отделено на необходимостта от навременно монтиране на зарядни станции за екоавтомобилите. Изразени бяха и намерения да бъдат пуснати т.нар. хибридни транспортни средства на ток и течно гориво, които са малко по-евтини от тези на електричество.

Бългаската компания „Renergy” е предложила на столичната община да направи дарение от шест зарядни станции за електромобили на обща стойност 100 хил. лв., съобщи нейният изпълнителен директор Никола Газдов.

Фирмата предлага още да поеме разноските за поддържането на зарядните станции и в  двугодишен период да осигури безплатно зареждане на всички електромобили.

На този етап „Renergy” не може да монтира подобни зарядни станции, защото се оказва, че са необходими съответните разрешителни, тъй като тези станции се третират като строеж на малка сграда върху общинска или държавна земя, поясни Газдов.

Това прави въпросът труден за уреждане от юридическа гледна точка, поясни Газдов. Въпреки проблема той изрази надежда, че в скоро време договорът за дарението ще бъде подписан в общината.

До 45 дни след подписването на договора фирмата е в състояние да достави и монтира зарядните станции на посочените от общината терени, обясни още Газдов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
stanislavr
преди 12 години
Масималният капацитет ще бъде 50000 и тогава дай боже 2400 работника на 2 смени. Дано! Дано вземат и част от работата на Пух в Грац - там сглобяват и Мерцедес G класа, и ванове Крайслер и кабриолети...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
hoult
преди 12 години
Ох аман от разбирачи и *** завистнияци. Капацитета в Ловеч е за 50 0000 бройки годишно. Работните места които ще се открият са малко над 2500 души.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
И това е нещо като за начало. Такива инициативи трябва да се стимулират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
stanislavr
преди 12 години
Заводът край Ловеч няма да произвежда, ще сглобява. Поне засега в България няма да се призвежда нищо като кооперирана доставка, всичко ще идва в контейнери от Китай. Инвеститорът е Литекс - 80%, Great Wall - 20%.Това е т.нар. Bolt-on factory или screwdriver plant. Интересно, че китайците които купиха останките от MG Rover превърнаха завода в Лонгбридж в същата история, но само със 160 работника и техните очаквания са да продават не повече от 4000 коли с марката MG в Обединеното кралство. Развойният център на китайците също е там - около 400 човека персонал. MG е марката с най-големия фен клуб в света.Литекс ще продадат ? коли за ? години. x
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още