IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати решиха да не се възстановява ДДС на фирмите, които инвестират в електромобили

Приходите от финансови инструменти, които надвишават 5 000 лева, ще се декларират, предвиждат одобрени на второ четене от парламентарната бюджетна комисия законови промени

20:13 | 30.11.11 г. 2
<p>
	Първата зарядна станция за електромобили в София. Снимка: БТА</p>

Първата зарядна станция за електромобили в София. Снимка: БТА

Депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси отхвърлиха предложението фирмите да могат да си възстановяват ДДС при покупка на електромобили, предаде БТА.

Данъчният стимул беше предложен от депутата от ГЕРБ и зам.-председател на икономическата комисия в парламента Валентин Николов преди второто четене на промените в закона за данъка върху добавената стойност. Идеята му беше да се стимулират покупките на екологични возила, които не могат да навлязат масово на българския пазар заради високата си цена.

Въпреки че депутати от бюджетната комисия принципно подкрепиха предложението на Николов, днес се оказа, че възстановяването на ДДС-то за фирми, инвестирали в електромобили, според тях е “неоправдано облагодетелстване”.

Според промените в закона за ДДС хотелите и другите места за настаняване, освен туроператорите, ще плащат 9% ДДС за настаняване на туристи. Ставката ще важи и при отдаване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани.

На второ четене в бюджетната комисия минаха и текстовете в закона за данъците върху доходите на физическите лица, според които дължим данък в размер на стотинки ще бъде опрощаван.

Измененията в закона предвиждат още приходите от финансови инструменти (акции, облигации и деривати) да се декларират, ако надвишават 5 000 лева.

С промени в Закона за акциза и данъчните складове, които също бяха гласувани на днешното заседание на бюджетната комисия, се залага повишение на акциза върху дизела от 615 лева на 630 лева за 1 000 литра от началото на 2012 г. От 1 юни следващата година пък ще влезе в сила акциз върху природния газ в размер 0,85 лева за гигаджаул, когато той се ползва като моторно гориво, и 0,10 лева за 1 гигаджаул при използването му като гориво за отопление.

За природния газ, използван за битови нужди по смисъла на Закона за енергетиката, ставката остава нулева.

Депутатите от бюджетната комисия на парламента приеха на второ четене и законопроекта за бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Longin
преди 12 години
баси тъпанарите, извратена и обърната логика :(новите с коли с по-ниски емисии - да ги товариш с пълен размер данък, а старите бракми без катализатори - по ниски данъци!! ***-депутати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още