IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мебелният бранш обмисля сигнал до ЕК заради манипулации с борсовата търговия

Под натиска на депутати земеделското министерство ще преразгледа нормативната уредба за продажба на дървесината

18:02 | 28.02.12 г.
<p>
	Бизнесът настоява за прозрачност при продажбата на дървесината &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Бизнесът настоява за прозрачност при продажбата на дървесината             Снимка: БТА

Бизнесът от системата на дървопреработването и мебелната промишленост обмисля сигнал до Европейската комисия за недопустима държавна намеса и манипулиране на търговията с технологична дървесина през стоковата борса, ако министерството на земеделието не промени сегашната нормативна уредба.

За това предупредиха представители на браншовите организации от сектора, които в рамките само на десет дни заплашиха с повторен протест срещу прокараните от земеделското министерство законодателни промени, налагащи 50 процента от добитата технологична суровина да се продава през борсата. Протестът беше насрочен за утре.

Браншът разкритикува остро представителите на държавните горски предприятия, които въпреки декларациите, че с прозрачната борсова търговия ще постигнат високи цени на дървесината, реално са отстъпили от първоначалните си оферти и са получили с 40% по-малки приходи при първата борсова сесия, проведена на 17 февруари тази година.

При старата система на продажби чрез открити търгове държавните предприятия продаваха един кубик дървесина по 90 лв., докато сделките през борсата са постигнати на цена от 50 лв., което е необяснимо при положение, че държавата губи и можеше да се откаже от тези сделки, коментира председателят на браншовата камара на дървопреработващата и мебелна промишленост инж. Калин Симеонов.

Според бизнесмени борсовата търговия е послужила само като параван за пласирането на основната суровина до определени фирми, които впоследствие да реализират високи печалби, препродавайки дървесината на по-високи цени.

Производители на мебели вече сигнализират за нечувано раздуване на цените на технологичната дървесина, предлагани на фирми от бранша.

Само седмица след първата борсова сесия фирмите, спечелили на борсата, предлагаха кубик дървеснина на тройно по-висока цена от борсовата, което ще принуди мебелните фирми също да оскъпят продукцията си, обясни за Investor.bg Христо Йовчевски, управител на троянската фирма „Рико – стил“.

През миналата седмица прекупвачи предлагаха кубика за 150 лв. и ако се съгласим на тези цени, това означава мебелите ни да поскъпнат с 40%, което е гибелно за бранша, обясни още инж. Симеонов. Той припомни, че мебелните компании отдавна са притиснати от конкурентния внос на полски производители и ако държавата създаде изкуствени условия за поскъпването на дървесината, това окончателно ще погуби бранша.

Бизнесът е готов да предприеме всички възможни действия в своя защита, затова ще сигнализираме и Брюксел за начина, по който държавата организира борсовите продажби, коментира и Антоний Стефанов от сдружението „Булпрофор“.

По предложение на депутати от БСП проблемът беше разискван днес на извънредно заседание на парламентарната комисия по земеделие, на което са участвали освен представители на министерството на земеделието и шефове от агенцията по горите и представители на всички браншови организации.

По предложение на депутата от БСП Меглена Плугчиева земеделският министър Мирослав Найденов е приел да се формира работна група, която да преразгледа първоначалното предложение на бизнеса технологичната дървесина да се продава от складове на горските предприятия. Отделно предприятията биха могли да сключват дългосрочни договори с дърводобивните и дървопреробтвателните компании, което да гарантира постоянни доставки за сектора.

Въпреки решението на депутатите браншовиците са решили да не отлагат утрешните си протести. "След нашата заявка за организиран митинг представители на компаниите, спечелили през борсата, организираха артернативни протести, също насрочени за утре. Искаме обществеността да чуе позицията ни и да прецени кой е прав в исканията си", обясни Христо Йовчевски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още