IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделки за дървесина за над 10 млн. лв. сключиха на стоковата борса

Сключените сделки са с 28 фирми за близо 160 хил. куб. м дървесина

18:31 | 17.02.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Сделки за дървесина за над 10 млн. лв. сключиха на стоковата борса

Държавните горски предприятия продадоха дървесина за над 10,5 млн. лева на първата борсова сесия за търговия с технологична дървесина, проведена днес на Софийска стокова борса (ССБ), съобщиха за Investor.bg от ръководството на борсата.

Борсовата търговия беше въведена с нормативните промени, регламентирани в Закона за горите и наредбата за реда за продажба на добитата дървесина, като първата сесия беше насрочена за 15 февруари. След сигнали за нарушения и опити за манипулиране на търговията представителите на бранша заплашиха с протести. 

След неколкократни срещи с бизнеса министърът на земеделието Мирослав Найденов спря първото издание на сесията, но след постигнатото споразумение между спорещите страни търговията беше възстановена. Самият министър присъства на откриването й тази сутрин.

По време на сесията бяха подадени 12 оферти, като сделки са сключени с 28 фирми. Офертите са за били за 9 вида дървесина. Продадени са общо около 160 хил. куб. м дървесина.

Едрата иглолистна дървесина е търгувана в диапазона от 70 до 130 лв./куб. м. От борсата обясниха за Investor.bg, че значителната разлика в цените се дължи основно на разликата в дебелината на трупите. По същите причини цените при сделките със средна иглолистна дървесина се движат в рамките между 50 и  100 лв./куб. м.

При технологичната едра широколистна дървесина цените са в рамките на 55-90 лв./куб. м, а при средната иглолистна дървесина цените по сделките са в рамките на 60-90 лв./куб. м.

При широколистната дървесина от значение за цената е видът и размерът й, поясниха от борсата. Затова сделките за трупите от бук са сключени в горната граница на посочения диапазон, а за тополата, която спада към „меката“ дървесина, е в долната граница.   

Сделките при технологичната иглолистна дървесина са сключени в диапазона 43-57 лв./куб. м, а при техноличната широколистна дървесина – при 38-70 лв./куб. м.

Има и сделки за дърва за огрев при цени между 40 и 65 лв./куб. м в зависимост от качеството и подготовката за ползване. В долната част на ценовия диапазон (50-55 лв./куб.м) са и сделките за дребна иглолистна дървесина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
хаха работата ми е такава че се срещам с разни хора непринудено и днес присъствах на разговор в който чух, че пак и имало измама, пак прибиране на комисионни, пак поставени лица от пожарната команда....с една дума държавата пак ощетена за сметка на комисионна на някой приблжени на борко, и контролираните от него хора.конграчулейшънс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още