IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последно: половината от дървесината ще се търгува през борсата

Държавните предприятия ще плащат пет пъти по-ниска комисиона на брокерите

18:13 | 16.02.12 г. 1
Последно: половината от дървесината ще се търгува през борсата

Шестте държавни предприятия ще продават през трите стокови борси в страната половината вместо 42% от добитата през годината технологична дървесина. Това обяви на извънредна пресконференция днес министърът на земеделието Мирослав Найденов, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Решението е взето след поредицата от срещи с представители на дървопреработвателния и мебелния бранш, протестиращи срещу последните промени в нормативната уредба, свързани с добива и продажбата на дървесина.

Браншът се противопостави на измененията в Закона за горите, които позволяват на горските предприятия да добиват до 30% от дървесината, и обяви решението като форма на национализация в дърводобива, който до момента се извършване от частния бизнес.

Предприемачите остро разкритикуваха и борсовите продажби, регламентирани от началото на годината. В края на миналата седмица браншовиците сигнализираха, че борсови посредници са отказали на фирми да продават от тяхно име, признавайки, че партидите ще бъдат купени от определени фирми.

Заплашвайки с протести срещу манипулирането на борсовата търговия, те изискаха среща със земеделския министър.

След проведените няколко срещи с участието и на ръководството на Софийската стокова борса страните са постигнали консенсус, обявиха от земеделското министерство. Самият директор на борсата Васил Симов е призовал бизнеса да го информира лично при всеки отказ на борсови посредници да поемат тяхна оферта за покупка.

На срещата е станало ясно също, че държавните предприятия ще продават дървесината срещу комисиона от 0,2% вместо 1%, което ще струва на държавата 10 хил. лв. вместо 1,8 млн. лв. За тази сума сигнализираха депутати от Коалиция за България, които също се противопоставиха срещу решението на министерството да пусне основната част от дървесината през борсите.

На срещата се е стигнало и до решение дървесината да се предлага освен на Софийска стокова борса, където ще се продава 84 на сто от количествата, но и на двете борси в Пловдив и Русе, където ще се пуснат по 8%.

В края на деня от ведомството обявиха, че министър Найденов ще присъства на първата борсова сесия, отложена от 15 за 17 февруари (утре).
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
tnm
преди 12 години
Ако може да бъде направена една лека корекция в заглавието на статията!На борса ще се търгува 50% от добитата технологична дървесина, не 50% от всичката добита дървесина. Двете количества са доста различни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още