IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агроминистърът е спрял продажбата на дървесина през стоковата борса

Шестте горски предприятия пускат спешно 200 куб. дърва за огрев, като мярка срещу дефицита

17:59 | 15.02.12 г.
Агроминистърът е спрял продажбата на дървесина през стоковата борса

Търговете за продажба на технологична дървесина през „Софийска стокова борса“ са преустановени, докато експертите не постигнат консенсус за правилата, по които държавните горски предприятията ще извършват търговията.

Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните по повод заповедта на агроминистъра за спирането на борсовата сесия, която трябваше да се проведе днес.

В понеделник представителите на бранша проведоха среща в министерството, на която бяха обсъдени породилите се спорове, свързани с промените в Закона за горите и наредбите към него, регламентиращи дърводобива и продажбата на дървесина.

Бизнесът заплашваше с протести, ако не се променят правилата за борсова търговия, които според предприемачите ще доведат до нагласени сделки или монополизация при продажбите.

Обсъждани са били и проблемите с недостига на дървесина, предизвикани от нарасналото потребление и невъзможността да се добива суровина заради продължителните студове през януари и февруари.

Днес агроминистърът е разпоредил на горските предприятия да пуснат за продажба 200 кубически метра дърва за огрев от резервите, натрупани при конфискациите на дървесината от бракониери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още