IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малкият бизнес от дървопреработването протестира заради лобистки поправки

Браншовиците определят като необясним „ляв ход“ решението на държавата отново да извършва част от дърводобива в горите

15:34 | 17.01.12 г.
<p>
	Годишно в страната може да се добиват по 7 милиона кубически метра дърва, от които реално се секат 4,5 млн. куб. м &nbsp; &nbsp; Снимка: Инвестор.бг</p>

Годишно в страната може да се добиват по 7 милиона кубически метра дърва, от които реално се секат 4,5 млн. куб. м     Снимка: Инвестор.бг

Представителите на три от браншовите организации в сферата на дърводобива и дървопреработвателната промишленост ще протестират срещу тихомълком прокараната наредба за възлагане на дейностите в горите и срещу последните промени в Закона за горите, които според бизнеса ще изтласкат малките фирми от пазара и ще предизвикат фалити в бранша.

На извънредна пресконференция днес представители на Браншовата камара на дървопреработващата и мебелната промишленост, сдружението на практикуващите лесовъди и горските предприемачи „Булпрофор“ и Асоциацията на горските фирми се противопоставиха срещу решението да държавата да се намеси в дърводобива чрез създадените от нея шест горски предприятия.

Недоволството на бранша идва от факта, че с новите промени държавата се намесва уж частично в дърводобива на дървесина в застрашените от болести гори, но реално ще изтласка дребния бизнес чрез горските предприятия, които според тях нямат кадри и оборудване, за да извършват тази дейност.

„С тези промени държавата ни връща с 20 години назад, когато сама възлагаше и извършваше дърводобива, а впоследствие контролираше сама себе си, което  водеше до неефективност и корупционни практики, поясни председателят на асоциацията на горските фирми Иван Пенков. Според него е необяснимо едно правителстов, което се определя като дясно, да прави видимо ляв ход към одържавяване на дейности, извършвани от частния бизнес.

Представителят на камарата на дървопреработващата и мебелната индустрия Стефан Ганев пък определи като недопустимо въвеждането на пълен монопол в сектора от страна на държавните горски предприятия, които едновременно ще възлагат и ще изпълняват сечта в горите.

По неофициални данни в дърводобива и преработването на дървесина в момента са заети около 1000 фирми. Подозренията на малкия бизнес са, че ако горските предприятия се настанят на този пазар, те лесно могат да лансират близки до шефовете на тези предприятия фирми.

Дори така прокламираната реформа, при която дърводобивът стана частен, не беше доведена докрай и вече 20-та година фирмите от бранша са свидетели на непрекъснати административни приумици, с които се извиват ръцете на дребния бизнес, поясни още Пенков. Той добави, че в дърводобива са заети основно неквалифицираните работници, които с отнемането на този бизнес в полза на държавата, ще останат на улицата.

От бранша окачествяват като неработеща и идеята 43% от добитата дървесина да се продава чрез борсата, с което се премахва тяхното предложение търговията да става чрез търгове на две сесии годишно. Те припомниха, че опит за борсова търговия е имало при управлението на НДСВ, но е пропаднал заради спецификата на дървесината, чиято цена пада при лошо съхранение, в случаи, когато тази дървесина не се продаде веднага чрез борсата.

С наредбата за възлагане на дейностите в горите се прокарва един видимо лобистки текст в защита на големите компании, които получават от държавата бонус от 25% при участието им в търгове за покупка на дървесина, в случай, че представят договори за над 50 хил. кубически метра, поясни за Investor.bg председателят на „Булпрофор“ Антоний Стефанов.

Колегата му от браншовата камара на дървопреработвателите инж. Димитър Янушев окачестви този текст като антидемократичен, защото поставя при неравностойни условия участниците в тези търгове. „Не може ако моята цена е 100 лв. за кубик, неговата да бъде приета като 125 лв., само защото държавата му дава бонус за големи количества“, коментира инж. Янушев.

Представителите на трите организации настояват земеделският министър да отегли приетата през декември наредба. В противен случай представители на бранша ще организират протести пред земеделското министерство в началото на февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още