fallback

Мерките на МЗ за сваляне на цените на лекарствата срещнаха остра критика

Предложенията на здравния министър са закъснели, твърди председателят на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова

11:05 | 09.03.12 г. 1

Предложените мерки от здравния министър Стефан Константинов за намаляване на цените на лекарствата са закъснели. Това заяви председателят на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова по повод на напрежението в здравния сектор заради цените на лекарствата.

Според Атанасова голяма част от предложенията на Константинов са добри, но закъснели. По думите й голяма част от мерките засягат подзаконовата нормативна уредба, а за всички е ясно, че промени в законодателството за 5-6 дни не може да има.

„Такъв е законодателният процес. В най-бързия случай минават около два месеца. Имаше достатъчно време за промени в подзаконовата нормативна база“, каза шефката на комисията.

Относно предложението на Константинов да бъде намален срокът от една година на шест месеца за сравняване на цените с производители от осем държави в ЕС, Атанасова коментира, че и в момента този механизъм съществува, но явно не работи.

Атанасова разкритикува и друго от предложенията на здравния министър - че цените на лекарствата трябва да бъдат съобразени със тези от 2010 година.

"Очаквам министърът да предложи конкретни текстове, защото аз не смятам, че в закон може да запишем цени на нива от преди две години. Той предлага да се вземат цените през 2010 година, когато е имало възлагане на обществени поръчки чрез търгове на МЗ – съвсем различен модел", мотивира се Атанасова. 

"Този мораториум, който се предлага – за връщане на цените на лекарствата от 2010 година, не знам дали въобще ще сработи. Ние нямаме възможност да запишем в закон за здравното осигуряване, че цените на лекарствата се запазват към 2010 г. И защо точно към 2010 година, а не към 1989 година. Очакваме от министъра на здравеопазването да ни предложи някаква конкретика", добави тя.

Според нея Константинов е бил запознат с ценообразуването на лекарствата. Вчера здравният министър заяви, че е бил подведен от кореспонденцията с бившия зам.-министър Гергана Павлова и представи публично кореспонденцията си с нея и с НЗОК по темата.

"Постоянно се вадят доклади, писма между институциите. Мисля, че е изключително грешен подход. МЗ и НЗОК трябва да работят в полза на пациента. Той е бил запознат, а дали е пропуснал да прочете цялата кореспонденция, да се запознае с нея – не знам, твърде е възможно. Под тази кореспонденция обаче стои неговият подпис", коментира Атанасова.

Атанасова отбеляза, че лекарствената политика в държавата е ангажимент на министъра на здравеопазването. И изпълнителната власт трябва да си поеме отговорността.

Вчера премиерът Бойко Борисов даде срок на Константинов от 5-6 дни, за да реши проблема с цените на лекарствата.

Десислава Атанасова отрече, че има предложение към нея за поста здравен министър. Вчера премиерът Борисов също отрече появилата се информация в медиите.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:59 | 14.09.22 г.
fallback