fallback

Парното поскъпва с 10% от първи април

Председателят на комисията за регулиране на енергийните цени Ангел Семерджиев промени прогнозите си за цената на газа

09:59 | 15.03.12 г. 2

Цената на парното ще се увеличи с 10% от първи април, съобщи пред bTV председателят на Държавната агенция за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Скокът в цената се дължи на натрупано отложено поскъпване на природния газ, поясни още Семерджиев. Той припомни, че потребителите ще усетят промяната в сметките си през следващия отоплителен сезон. Регулаторът продължава да прави анализи за цените, а конкретни данни ще има до края на следващата седмица, увери експертът.

Шефът на държавния регулатор промени прогнозите си и за възможното покачване на цената на природния газ, която според него, вероятно ще поскъпне с 10 на сто вместо със 7 на сто, както предвиждаше преди около месец.

Семерджиев обясни още, че цената на природния газ се вдига основно заради заложените клаузи в договорите, по които се внася синьото гориво в страната. Тези договори са съобразени с цените на горивата на средиземноморския пазар и със съотношението долар-евро, припомни шефът на ДКЕВР. 

"Това е един обективен параметър, от който няма как да се избяга. Няма как цената на продукта в България да е по-ниска от вносната му цена", поясни Семерджиев. Той допълни, че при нормализиране на цените на горивата на световния пазар, това автоматично ще рефлектира и върху вътрешните цени.

На въпроса как цените на газа ще се отразят върху финансовите показатели на топлофикациите, Ангел Семерджиев обясни, че се наблюдава постоянен спад в печалбата на дружествата. "В обслужващите дружества увеличението на крайната цена ще е по-малко от увеличението на цената на газа", смята още председателят на ДКЕВР.

Експертът коментира и цените на тока, като обясни, че мрежовите услуги в България са на едни от най-ниските стойности в Европа.

"В последните 4-5 години цените на електроенергията се влияят пряко от тези на горивата. Компонентът, който се увеличава постоянно, е цената на енергията, а не на мрежовите услуги, които поевтиняват. Там се правят непрестанно подобрения за намаляване на разходите", смята Семерджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:43 | 09.09.22 г.
fallback