IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 90 хил. безработни младежи ще търсят препитание в чужбина през 2012 г.

Реалната младежка безработица е над два пъти по-висока от статистически регистрираната, показват резултати от проучване

19:48 | 16.03.12 г. 3
<p>
	<em>Без работа повече от една година са близо половината от безработните млади хора. Снимка: БТА</em></p>

Без работа повече от една година са близо половината от безработните млади хора. Снимка: БТА

Повече от 90 хиляди млади безработни българи имат намерение да напуснат родината още тази година в търсене на работа зад граница, показват резултатите от изследване за младежката безработица у нас.

Проучването е проведено в периода от 27 януари до 17 февруари 2012 година по инициатива на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

Данните сочат, че безработицата сред младите средни специалисти и висшисти се е повишила повече от два пъти в рамките на три години.

Тревожно висок е процентът на продължителната безработица. Без работа повече от една година са близо половината (46%) от безработните млади хора, а всеки шести безработен млад човек над 20 години никога не е започвал работа.

Според резултатите от проучването към февруари безработни в България са 190 хиляди млади хора на възраст от 15 до 24 години и 330 хиляди във възрастовата група от 15 до 29 години.

Реалната младежка безработица е над два пъти по-висока от статистически регистрираната, е един от основните изводи от проучването.

Резултатите от изследването показват още, че половината от българските младежи с работа се притесняват, че може да бъдат съкратени, а на близо 70% им забавят заплатите.

Социолозите отчитат още и появата на генерационна (потомствена) безработица сред младите хора. Това са безработни млади хора, които произхождат от семейства на безработни.

Потомствената безработица обхваща около 40 хиляди души или 3,3 процента от младите хора на възраст от 15 до 29 години.

Темповете на нарастване на младежката безработица в България са едни от най-високите в Европа. Ако тенденцията се запази, може да се очаква, че България ще бъде една от страните на челните пет места в Европа по младежка безработица още през настоящата година.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
Ами ще търсят след като Борисов ни управлява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 12 години
Едно време, през лошия лош комунизъм, държавата създаваше работа за хората. Строяха се заводи, развиваха се производства. Сега държавата само брои безработните и чака частния инвеститор да дойде тука и да създаде работа. От около 20г. този модел не работи успешно у нас. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
ако си мислите 4е с заплата от 700лв младежите се водят на работа жестоко се лъжете това не е работа а борба за оцеляване....реално безработните са умножени по над 5-6 пъти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още