IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанасова направи първата стъпка срещу лимита за лечение на деца в чужбина

В първия си работен ден новият здравен министър внесе в Министерския съвет предложение да отпадне годишният таван от 180 хиляди лева за лечение на едно дете

17:24 | 22.03.12 г.
Атанасова направи първата стъпка срещу лимита за лечение на деца в чужбина

Ден след като встъпи в длъжност, новият министър на здравеопазването Десислава Атанасова изпълни обещанието си и внесе в Министерския съвет предложение да отпадне годишният лимит от 180 хиляди лева за лечение на всяко дете, което се лекува в чужбина, съобщиха от здравното министерство.

Още докато беше номинирана за поста Атанасова, обеща, че това да бъде първата й стъпка като министър.

Новият здравен министър предлага кабинетът да осигури допълнителни средства в годишния бюджет на центъра „Фонд за лечение на деца”. По този начин ще се осигурят необходимите средства за покриване на разходите за децата, чието здравословно състояние налага да се разходват суми над досегашния таван, пише в предложението на Атанасова.

В  мотивите за предложението се споменава още неотменимото право на достъп до здравеопазване за малките пациенти с най-тежки животозастрашаващи заболявания. Промените отговарят и на очакванията на цялото общество държавата да поеме изцяло ангажимента за финансиране лечението на тежко болните деца.

Лимитът за болни деца беше въведен през лятото на миналата година с мотив, че финансовите възможности са ограничени и че по този начин помощта ще се разпредели за повече тежко болни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още