fallback

Плевнелиев: Трябва да се работи за стимулиране на инвестициите и заетостта

След консултациите с политическите партии президентът открои приоритетите в управлението, сред които е и електронното правителство

12:44 | 05.04.12 г. 4

В сферата на икономиката правителството трябва да работи за стимулиране на инвестициите, заетостта, насърчаването на малките и средните предприятия. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в речта си пред парламента, представяйки набелязаните приоритети в бъдещото управление, по които е бил постигнат консенсус с ръководствата на политическите партии след проведените от него срещи през последния месец.

Същите приоритети са залегнали и в Националната програма за развитите на България до 2020 година. В тази връзка Плевнелиев отбеляза, че "Стратегията 2020" трябва да бъде формулирана като план за действие, а не като „поредния абстрактен документ“.

"През 2012 г. заради кризата очакваме нисък икономически растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) от около 1,4%. Два от трите фактора за развитие – потреблението и икономическият растеж, са с ниски нива", отчете Росен Плевнелиев. Като двигател на растежа президентът вижда износа, който според него трябва активно да се подкрепя. В тази връзка Плевнелиев посочи необходимостта от по-лесен и бърз достъп до кредитиране и експортно застраховане. Плевнелиев подчерта, че бизнесът не решава и другия структурен проблем за икономиката - високата енергоемкост на производството. Енергийната ефективност е необходима, защото „най-евтината енергия е икономисаната енергия“, заяви още Плевнелиев. Той припомни, че поне 1 млрд. лв. трябва да се отделят за повишаване на енергийната ефективностза периода 2014-2020 г. 

Президентът призова да се побърза с изграждането и на електронното правителство. Системата на правораздаването също беше оценена като приоритет от президента. В тази връзка Плевнелиев посочи необходимостта от прокарването на съответното законадателство, като приемането на Закона за отнемане на незаконно придобитото имущество и поправките в Наказателния кодекс и др.

Коментирайки решението на кабинета за отказ от АЕЦ "Белене", Плевнлиев поясни, че проектът е бил икономически неизгоден по начина, по който е бил структуриран и финансово необезпечен, както и с рисковете, които е криел заради неосигурения пазар за електроенергията.

Дискутирайки речта на президента, от Коалиция за България отново поставиха своите доводи в защита на втората ядрена централа. Депутатът Ангел Найденов потвърди инициирането на вот на недоверие от страна на левицата по повод енергийната политика на правителството. „Икономическият ни растеж е пренебрежимо нисък, инвестициите са по-малки, фискалният ни резерв се топи като сняг, а в класациите сме сред първите пет държави с най-висока безработица. Прекратихме и реализацията на стратегическия проект АЕЦ „Белене”, посочи Найденов.  

Още новини от България четете на Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:21 | 11.09.22 г.
fallback