IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планира се изграждането на скоростен път от Русе до Капитан Андреево

Строителството на скоростната отсечка ще се изгражда на принципа на публично-частното партньорство

10:05 | 03.05.12 г. 3
<p>
	<em>Строителният министър Лиляна Павлова. Снимка: БТА</em></p>

Строителният министър Лиляна Павлова. Снимка: БТА

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) планира изграждането на скоростен път от Русе до граничния пункт Капитан Андреево през прохода Хаинбоаз, съобщи в предаването „Тази сутрин“ на bTV ресорният министър Лиляна Павлова.

В момента трасето е с 2 ленти, а трафикът е изключително натоварен, като повече от половината от преминаващите превозни средства са тежкотоварни, обясни Павлова.

Тя допълни, че от Истанбул до Капитан Андреево има магистрала, а изграждането на скоростен път ще улесни връзката от българо-турската граница с Европа и Русия по транспортен коридор №9.

Строителството на отсечката с дължина около 300 км ще отнеме 2-3 години заедно с проектирането, посочи регионалният министър. Предвижда се да бъде изграден обходен път при гр. Бяла, където в момента има сериозна концентрация на пътно-транспортни произшествия.

Реализацията на скоростния път ще стане на принципа на публично-частното партньорство, тъй като няма осигурено европейско финансиране, допълни тя.

Според Лиляна Павлова за изграждането на скоростната отсечка можем да очакваме инвестиционен интерес от Оман, Катар и Китай. За потенциалните инвеститори от тези държави изграждането на магистрала Черно море не е атрактивна инвестиционна възможност заради по-слабия трафик.

По думите й в момента строителното министерство подготвя документацията за бъдещата концесия и след заявен интерес ще започне преговори с потенциалните инвеститори. Павлова очаква преговорите със строителите да приключат до края на годината.

Според изчисленията на министерството всекидневно по маршрута от Капитан Андреево през Хаинбоаз и Велико Търново до Русе преминават над 7 хил. автомобила, повече от половината от които са тежкотоварни.

По думите на министър Павлова инвеститорът може бързо да си избие вложенията за изграждането на скоростната отсечка, като събира тол такси от порядъка на 10-15 лева.

Участъкът от магистрала „Тракия” до Сливен ще бъде пуснат на 1 юли, каза още Лиляна Павлова. Тя изрази надежда, че в този срок ще е готова и отсечката от магистралата до „Петолъчката”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
krasi0
преди 11 години
Защото овцете веднага ще започнат да блеят, че не ядат асфалт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
След като започнем да изплащаме облигациите от далаверата на Милен Велчев и брат му изглежда няма да остане кой знае колко голяма част от сребърния фонд та да има и за други големи инвестиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
А защо не "сребърния фонд" да инвестира в подобен проект ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още